Nākamnedēļ notiks atvadīšanās ceremonija no Jāņa Groduma

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA/Gatis Dieziņš

Atvadīšanās no rokgrupas «Līvi» mūziķa Jāņa Groduma notiks otrdien, 22.jūnijā, Rīgas krematorijā, informē producente un režisore Žaklīna Cinovska. Atvadīšanās no mūziķa Rīgas krematorijā notiks plkst.13.30, un to vadīs mācītājs Juris Rubenis. Cinovska atklāja, ka Grodums pats esot vēlējies, lai viņu pēc nāves kremē.
Kā ziņots, 15.jūnija vakarā slimnīcā mūžībā aizgāja ilggadējais grupas «Līvi» dalībnieks Grodums.

Līdzjūtību mūziķa ģimenei, tuviniekiem, draugiem un visiem, kas sēro par leģendārā rokmūziķa aiziešanu mūžībā, izteicis Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) un Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Savukārt liepājnieki šodien godina aizsaulē aizgājušā mūziķa piemiņu, noliekot ziedus un aizdedzot svecītes pie viņa plaukstu atlējumiem mūziķu slavas alejā Zivju ielā. Šodien līdzās slavas alejai pie 3,8 metrus augstas ģitāras plānots novietot arī Groduma fotoattēlu.

Rīt Vērmanes dārzā iepriekš ieplānotais Groduma atbalsta koncerts tiks pārveidots par mūziķa piemiņas brīdi un veltījuma koncertu, kurā aicināti piedalīties visi, kas novērtē Groduma paveikto Latvijas mūzikā. Pasākums Vērmanes dārzā sāksies plkst.18 ar stundu ilgu piemiņas brīdi, kura laikā ikkatrs aicināts atcerēties Grodumu un nolikt ziedus pie viņa foto attēla.

No plkst.19 notiks koncerts, kurā ar veltījumiem mūziķa piemiņai uzstāsies populārākās Latvijas grupas un solo mākslinieki. Piemiņas koncertā skanēs daudzas Groduma komponētas un savulaik izpildītas dziesmas, kā arī īpaši veltījumi.
Groduma piemiņas pasākumu atklās viņa ilggadējais kolēģis grupā «Līvi» Ainars Virga, bet turpinājumā muzicēs grupas «Pērkons», «Credo», «Linga», «Bet bet», Armands Alksnis ar grupu, Harijs Zariņš un grupa «Colt», Aisha, Jenny May, Jānis Lemežis ar grupu, vijolnieks Dzintars Beitāns ar grupu, «Rock'n'Riga» jauno grupu konkursa «Garāžas duelis» finālisti «Pūķa gars» un «Blacksmith», Kristīna Zahārova, Candy un Johnny Salamander, kā arī daudzi citi populāri mūziķi. Pēc koncerta Vērmanes dārzā pasākums turpināsies bārā «Rock'n'Riga», kur muzicēs grupa «Dzelzs vilks», kā arī skanēs Groduma dziesmas.

Grodumam veltīts koncerts rīt notiks arī Liepājā, kas plkst.20 sāksies Latvijas 1.Rokkafejnīcā. Paredzēts, ka koncertā piedalīsies Ainars Virga, Uldis Knapšis, Kristaps Liepa, Edgars Silacērps, Ivo Fomins, Andris Ērglis, Jānis Strazds, Māris Kupčis, Aivars Meijers, Valdis Skujiņš un «Sērkociņfabrikas vokāli instrumentālais ansamblis», «Nasty Smile», Juris Pavītols, Noris un Viktors, Tomass Kleins, Edijs Šnipke ar grupu, «Willow Farm», «Musiqq», «Medieval Child» un «Da Capo».
Mūziķis Jānis Grodums dzimis 1959.gada 10.jūnijā.

Kā vēstīja Cinovska, Grodums visu savu dzīvi bija veltījis grupai «Līvi», kurai Grodums pievienojās 1976.gadā pēc grupas dalībnieka Ērika Ķiģeļa ierosmes. Brīdī, kad Grodums tika uzaicināts pievienoties Jura Pavītola, Ķiģeļa, Ingrīdas Pavītolas un Andra Krūziņa grupai, mūziķis tobrīd mācījās Emīla Melngaiļa Liepājas mūzikas vidusskolas kordiriģentu klasē.

Ilgus gadus par Pavītola dibinātās grupas «Līvi» mājvietu kalpoja Liepājā esošā Metalurgu kultūras pils, kurā par direktori strādāja mūziķa Groduma māte Ausma Groduma.

Divus gadus pēc kārtas - 1977.gadā un 1978.gadā, piedaloties Liepājas pilsētas skatē grupa «Līvi» palika otrajā vietā, sev priekšā palaižot «Credo». 1978.gadā grupā valdošo savstarpēju domstarpību dēļ «Līvus» pameta Ķiģelis, Grobiņas kultūras namā nodibinot grupu «Corpus». Jaunajai grupai Ķiģelis uzrakstīja dziesmas «Vēju muzikants», «Svētelis (Zem svēteļa spārna)» un «Zīlīte», kas vēlāk par leģendārām kļuva «Līvu» izpildījumā, liecina grupas mājaslapā publicētā informācija.
Ķiģeļa vietā «Līvos» tika pieņemts ģitārists un pianists Modris Šterns.
Strauja grupas «Līvi» augšupeja sākās 1980.gadā. Šajā gadā pirms 4.studentu politiskās dziesmas festivāla Pavītols un Ķiģelis atkal vienojās par sadarbību un grupai pievienojās Ķiģeļa grupas «Corpus» mūziķi - 17 gadus vecais dziedātājs Igo, bundzinieks Vilnis Krieviņš. Šajā gadā grupa aktīvi iedalījās dažādos koncertos un festivālos, un popularitāti ieguva tādas dziesmas kā «Līviskā ziņģe», «Rokas», «Uz lietiem», «Lai vainagā» un «Ledus zieds».

«Mikrofona 80» aptaujas noslēgumā Sporta pilī trešo vietu ar 3834 balsīm ieguva Groduma dziesma «Ziņģe par bailēm» grupas «Credo» izpildījumā. Grodumam tā bija otrā vispār sarakstītā dziesma.

Turpmākos gadus grupa turpina aktīvu koncertdarbību, izpelnoties arī atbildīgi institūciju nosodījumu gan par saviem izteikumiem, gan apģērbu. Tāpat grupa piedzīvo vairākkārtējas dalībnieku izmaiņas.

1985.gada 3.oktobrī grupu piemeklē traģēdija, jo automašīnas avārijā bojā iet Ķiģelis.

1990.gadā «Līvos» pajuka pāris gadu laikā nostabilizētais grupas sastāvs, kurā spēlēja Ainars Virga, Dainis Virga, Grodums, Aivars Brīze, Guntars Mucenieks un Tomass Kleins. Šajā laikā grupas dalībnieki piedalās citos projektos un grupās, piemēram, Grodums spēlē grupā «Whisky Band», bet Tomass Kleins un Guntars Mucenieks kopā ar Ivo Fominu darbojas grupā «Libau» un bieži koncertē Dānijā.

Pēc diviem gadiem no ASV atgriežas Ainars Virga un «Līvi» neveiksmīgi mēģina atsākt darbību. 1994.gada februārī «Līvi» atkal pulcējas kopā, lai pabeigtu pirms četriem gadiem iesāktus ierakstus. 1997.gada martā pēc ilgas un garas domāšanas Liepājas dome «Līviem» pasniedza Atzinības rakstu «Par ilggadēju un nesavtīgu darbu, kas cēlis Liepājas prestižu kultūras laukā un vairojis latviešu tautas nacionālo pašapziņu».

2003.gadā pēc albuma «Līvi. Zelts 1» iznākšanas notiek koncertturneja Latvijas kultūras namos un klubos. Šajā gadā 26.jūlijā grupas dalībnieki atkal piedzīvoja traģēdiju, kad ap plkst.23.40 traģiskā autoavārijā 30 kilometrus no Daugavpils bojā gāja bundzinieks Dainis Virga un skaņu operators Juris Jakovļevs. Automašīnas priekšā sēdošie Ainars Virga un Jānis Grodums avārijā guva dažādas traumas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu