«Liepājas dzintara zelta mirkļi» sauks atpakaļ laikos

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

«ZZ Baltic Beach Party» rīkotāji izziņojuši šī gada, iespējams, aizkustinošāko festivāla sastāvdaļu – programmu «Liepājas dzintara zelta mirkļi», kas visas trīs festivāla dienas, no 22. līdz 24. jūlijam, norisināsies uz «Zelta saulrietu» skatuves. Dzintara pulksteni gadu desmitus atpakaļ līdz aizliegtās brīvības laikiem griezīs leģendāri mūziķi un grupas – «Menuets», «Pērkons», «Eolika», Ainars Virga, «Sērkociņu fabrikas vokāli instrumentālais ansamblis» un Igo.

Programma «Liepājas dzintara zelta mirkļi» būs iespēja ikvienam redzēt un sajust to, ar ko sākās festivālu kultūra Latvijā – gan tiem, kuriem dzintara laiki saistās ar personīgām atmiņām, gan tiem, kuriem «Liepājas dzintars» ir nostāsti un leģendas, un pat tiem, kuriem «Liepājas dzintars» līdz šim bijis tikai kaut kur dzirdēts nosaukums.

Uz Liepāju pošas viena no skaļākajām un savulaik skandalozākajām grupām  „Pērkons”, kura spējusi Latvijas mūzikas gaisu satricināt gan ar Jura Kulakova elektrizējošām dziesmām, gan ar decibeliem un stilu. 

«Liepājas dzintara» zelta mirkļus atmiņā atsauks arī Imanta Kalniņa dziesmas, latviskums, mūziķu skatuviskais dabiskums, sirsnīgie aranžējumi jeb grupa «Menuets». Šīs grupas iespaidīgākā uzstāšanās notika «Liepājas dzintarā» 1997. gadā, kad publika divas stundas nelaida mūziķus prom no skatuves.

Gan «Pērkons», gan «Menuets» gādās par dziesmām, kuras gadu desmitos no sarežģītām un avangardiskām kļuvušas par mūžīgi klasiskām un nenovērtējamām.

Par pamatīgāko grupas «Līvi» daiļradē «Liepājas dzintara» zelta mirkļos rūpēsies Ainars Virga un viņa grupa «Hard Orchestra», piedaloties Fēliksam Ķiģelim, Elvisam Grodumam  un citiem ar «Līviem» cieši saistītiem mūziķiem. Pusotras stundas garajā koncertā skanēs dziesmas, bez kurām rokmūzika šajā zemē noteikti būtu citādāka.

«Zemeņu lauka» šarmantos un bezrūpīgi skaistos laikus pašā jūras krastā vēlreiz piedzīvot varēs, dziedot līdz grupas «Eolika» dziesmām, kuras kolorītā kvarteta izpildījumā skanēs viena par otru pazīstamāka.

Savukārt, iespēju ļoti daudziem uz brīdi atcerēties un apzināties, «ka reiz varbūt bijām jaunāki, bet vienmēr tikpat patiesi», ar visu no tā izrietošo, piedāvās «Sērkociņu fabrikas vokāli instrumentālais ansamblis» Valda Skujiņa vadībā. Jau šobrīd zināms, ka fabrikas ansambļa programma veidota no ilggadējā «Liepājas dzintara» žūrijas komisijas priekšsēdētāja, Maestro Raimonda Paula dziesmām.

«Liepājas dzintara zelta mirkļi» nevienā brīdī nav iedomājami arī bez Igo, kurš ar festivālu vectētiņu bijis saistīs dažādos veidos – 1984.gada konkursā viņš kļuva par labāko dziedātāju, bet 2006. gadā jau uzņēmās «Liepājas dzintara» 30. jubilejas režisora lomu.

«Par «Liepājas dzintaru» ir grāmatas rakstītas un filmas uzņemtas, tāpēc es nemaz nemēģināšu dažos teikumos izstāstīt to, ko mums pašiem, Liepājai, liepājniekiem, Latvijai un pat daļai pasaules nozīmēja un joprojām nozīmē par festivālu vectētiņu dēvētais «Liepājas dzintars»,» stāsta viens no festivāla rīkotājiem Raivo Mediņš. «Šī programma nebūs tikai par Igo, «Līvu», «Menueta», «Pērkona», «Eolikas» un  Raimonda Paula dziesmām. Šis būs par cilvēkiem «Liepājas dzintarā» un «Liepājas dzintaru» cilvēkos.»

«Liepājas dzintara zelta mirkļos» var ieskatīties arī salīdzinoši senā un aizmirstā interneta mājas lapā, kas tapa laikā, kad «Liepājas dzintars» atzīmēja 30. reizi – «liepajasdzintars.lv».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu