«Latvenergo» vadību meklēs starptautiskā konkursā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Valstij piederošā enerģētikas uzņēmuma AS «Latvenergo» valdes locekļus meklēs starptautiskā konkursā, kas tiks izsludināts pēc tam, kad būs skaidri pretendentu vērtēšanas kritēriji, pēc tikšanos ar «Latvenergo» valdi, darbiniekiem un arodbiedrības pārstāvjiem atklāja ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL).

Kampars stāstīja, ka koncerna valdes locekļu meklēšanas procedūra būs atklāta - tiks rīkots atklāts konkurss, pirms kura, ticamāk, notiks konsultēšanās ar personālvadības speciālistiem, lai izveidotu kritērijus.

Šo kritēriju izstrādāšanā aicināts iesaistīties arī «Latvenergo», kas tos aptuveni nedēļas laikā iesniegs Ekonomikas ministrijas valsts sekretāram un «Latvenergo» valsts kapitāldaļu turētājam Jurim Pūcem. Pirms tam šie kritēriji tiks saskaņoti arī ar uzņēmuma arodbiedrību. Kampars norādīja, ka pēc kritēriju un procedūras saskaņošanas tiks rīkots atklāts starptautisks konkurss. «Ticamākais, ka šis process notiks divus vai divus ar pusi mēnešus, bet svarīgāka ir kvalitāte, nevis ātrums,» uzsvēra ministrs.

Vaicāts, kā Kampars rīkosies, ja gadījumā bijušajam «Latvenergo» valdes priekšsēdētājam Kārlim Miķelsonam un viņa vietniekam Aigaram Meļko uzrādītās apsūdzības būs nepatiesas, ministrs atbildēja, kamēr viņš atradīsies šajā amatā, lēmums par šo personu atbrīvošanu no valdes locekļu amatiem netiks mainīts, jo tas ir pamatots ar vairākiem objektīviem aspektiem.

Kā biznesa portālu «Nozare.lv» informēja arodbiedrības «Enerģija» priekšsēdētāja Jevgenija Stalidzāne, «Latvenergo» jaunie valdes locekļi jāmeklē Latvijā, jo mūsu valstī ir pietiekami daudz labu enerģētikas speciālistu, kas varētu vadīt koncernu. Tajā pašā laikā viņai nav iebildumu, ja uzņēmuma vadība tiktu izraudzīta starptautiski, tomēr priekšroka būtu jādod pašmāju speciālistiem ar labu reputāciju.

«Lai konkurss uz vakantajiem valdes locekļu amatiem būtu caurspīdīgs un nerastos situācija, ka tas tiek rīkots vienam izraudzītam cilvēkam, arī arodbiedrība iesaistīsies kritēriju izstrādāšanā. Arodbiedrība plāno savus priekšlikumus sagatavot līdz nākamās nedēļas otrdienai, 13.jūlijam,» informēja Stalidzāne.

Vaicāta, kā arodbiedrības vadītāja vērtē esošā «Latvenergo» valdes priekšsēdētāja Ulda Braisa izredzes konkursa kārtībā kļūt par koncerna vadītāju, Stalidzāne atzīst, ka Bariss varētu saglabāt amatu, tomēr viņa uzsver, ka, pirms pieņemt šādu lēmumu, jāzina, par ko apcietināts Miķelsons un Meļko, jo uz daudziem dokumentiem bijis arī Barisa paraksts.

Stalidzāne arī norāda, ja gadījumā Miķelsona un Meļko apsūdzības izrādītos nepatiesas, bijušajiem «Latvenergo» valdes locekļiem būtu jāatgriežas savos amatos.

Kā ziņots, AS «Latvenergo» ārkārtas akcionāru sapulcē par jauno kompānijas valdes priekšsēdētāju ievēlēts līdzšinējais koncerna vadītāja vietnieks Uldis Bariss.

Akcionāru pilnsapulcē no amatiem valdē tika atsaukts koncerna vadītājs Kārlis Miķelsons un viņa vietnieks Aigars Meļko. Kā norādīja Kampars, Miķelsons un Meļko no amatiem atbrīvoti, balstoties uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) ziņojumu par prettiesisku darbību uzņēmumā.

Kampars informēja, ka pagaidām «Latvenergo» valdē darbosies trīs locekļi - Bariss, Arnis Kurgs un Arnis Daugulis. «Uzņēmums var ļoti labi funkcionēt arī trīs cilvēku vadībā, tāpēc ar atlikušo divu valdes locekļu iecelšanu nesteigsimies, jo vēlamies atrast cilvēkus ar labu reputāciju un zināšanām nozarē,» uzvēra Kampars. Ministrs apgalvoja, ka šo cilvēku meklēšana tiks sākta nekavējoties.

Tāpat Kampars apgalvoja, ka EM kā valsts akciju turētājs sāks darbu pie uzņēmuma kontroles sistēmas izveidošanas, lai mazinātu korupcijas risku uzņēmumā. Šī jautājuma risināšanā ministrs iecerējis tikties ar Valsts kontroles, KNAB un citu institūciju pārstāvjiem.

Savukārt Pūce informēja, ka EM uzsākusi iekšēju pārbaudi par ministrijas darbību saistībā ar līdzdalību «Latvenergo» rīkotajos iepirkumos no 2006.gada.

Iekšējais audits tiks veikts arī «Latvenergo», tā rezultāti būšot zināmi šā gada jūlija beigās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu