Lācis karavīru mācību plānus Ādažos neizmainīs (1)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ādažu poligonā manītās lāča pēdas neietekmēs Nacionālo bruņoto spēku (NBS) mācību plānus šajā teritorijā, apliecināja armijas pārstāvis Normunds Stafeckis.

Plānotais noritēšot ierastajā kārtībā, un militārās aktivitātes netiks ierobežotas, bet par savdabīgo atradumu poligonā tiks informēta Dabas aizsardzības pārvalde.

«Mēs te neiesim tagad »Made divi« variantu taisīt. Viss, aizmirstam šo lietu,» īsi komentēja Stafeckis, nesaprotot lielo interesi par armijas mācību poligonā manītajiem dzīvnieka pēdu nospiedumiem.

Viņš pastāstīja, ka dabas aizsardzības speciālisti un karavīri ir izstrādājuši gan normatīvo aktu bāzi, gan procedūras dabas resursu aizsardzībā, kā arī vairākus gadus jau veic visus nepieciešamos pasākumus apkārtējās vides aizsardzībai poligonā, tostarp intensīvas militārās aktivitātes, kuru dēļ poligonā spēj pastāvēt daudzas retas un aizsargājamas floras un faunas sugas.

Vides speciāliste Ieva Mārdega, kura uzgāja lāča pēdas, uzskata, ka satraukumam nav pamata. Pēc viņas vārdiem, lācis ir viens no Latvijas savvaļas dzīvniekiem, kas esot sastopams valsts ziemeļu un austrumu pusē, lai gan eksperte atzina, ka lāča pēdas nav bieži redzamas.

Ādažu poligonā manītās pēdas esot svaigas.

«Pēdas ir salīdzinoši svaigas, redzētas svētdien, lācis varēja būt gājis piektdien, pirms nedēļas,» pieļāva vides speciāliste.

Portāls «sargs.lv» ceturtdien vēstīja, ka dabas aizsardzības speciālisti ceturtdien Ādažu poligona bioloģiskās daudzveidības resursu apsekojuma laikā uzdūrušies visai neparastam atradumam – lāča pēdu nospiedumiem.

Brūnais lācis ir lielākais no Latvijā sastopamajiem plēsīgajiem zvēriem, tā svars atkarībā no vecuma, dzimuma, kā arī gadalaika ir 100–320 kilogramu. Lāču skaits Latvijā ir svārstīgs un vērtējams 10 indivīdu robežās, liecina portālā «latvijasdaba.lv» atrodamā informācija.

Plašu rezonansi nesen ieguva lācenes Mades izlaušanās brīvība no privātā zoodārza Vidzemē – Līgatnes dabas takām. Bēgli neizdevās atvilināt atpakaļ, un lācene vietējo iedzīvotāju drošības nolūku dēļ tika nošauta. Par šāda lēmuma pieņemšanu policija ierosinājusi kriminālprocesu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu