Alūksnes ezerā slāpst zivis

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Karstā laika dēļ Alūksnes ezerā slāpst zivis, par ko "Alūksnes Ziņām" uztraukti ziņo arī peldētāji, jo ezera krastos kopš pagājušās nedēļas daudzviet atrodami slāpšanas upuri – beigtas zivis.

Valsts vides dienesta Jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldes Madonas sektora vecākais inspektors Imants Hamanis norāda – iedzīvotājiem pagaidām nav pamata satraukumam, redzot ezerā beigtas zivis. To nav izraisījis ne ezera piesārņojums, ne citas nelaimes, bet gan dabisks process karstā laika dēļ, kas novērots arī iepriekšējos gados. "Karstais laiks ir ļoti uzsildījis ezera ūdeni – līdz +28 grādiem, kas ir kritiskā robeža mazajām zivīm, piemēram, ķīšiem, repšiem. Apakšējos ūdens slāņos – zem 7 metru atzīmes – ir niecīgs skābekļa daudzums. Kad pagājušajā nedēļā bija pērkona negaiss un liels vējš, ūdens ezerā tika sajaukts. Ņemot vērā Alūksnes ezera dobi, kas ir gan ar sēkļiem, gan dziļumu, tad tās zivis, kas trāpījās masā bez skābekļa un karstajā ūdenī, "izvārījās" un uzpeldēja beigtas augšā," skaidro I.Hamanis.

Slāpšanas kulminācija esot aizvadīta – tā bijusi sestdien, tomēr joprojām ezerā novēro tās upurus. Lielākie slāpšanas upuri ir ķīši un repši. Pārbaudot ezeru, atrasti arī daži noslāpuši zandarti, vēdzeles, asari. I.Hamanis vērtē, ka, ņemot vērā Alūksnes ezera apmērus, tas nav liels zaudējums zivju resursu ziņā. "Aptuveni tonna mazo zivju ir gājusi bojā, bet, piemēram, ķīšiem nav rūpnieciskās vērtības un arī plēsīgās zivis tos īpaši uzturā nelieto. Daba dara savu, veicot attīrīšanu, tādēļ pagaidām satraukumam nav pamata. No tik neliela zivju daudzuma ezerā piesārņojums nevar rasties. Bet, ja karsts laiks pieturēsies arī turpmāk, tad atkal būs zivju slāpšana. Nav patīkami doties peldēties, redzot krastā beigtas zivis, bet šajā gadījumā cilvēks ir bezspēcīgs pret dabas likumiem. Turklāt tik karsta vasara kā šī sen nav piedzīvota," saka I.Hamanis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu