Pārbrauciens un iemidzināšana nav ietekmējusi lāču veselību (24)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pārbrauciens no Līgatnes dabas takām uz Ķekavas novada dzīvnieku patversmi «Mežavairogi» un īslaicīgā iemidzināšana neesot ietekmējusi Līgatnes lāču veselību.

Kā šodien žurnālistiem minēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP), lāči Mikus un Puika jūtas labi un abi jau sākuši aklimatizēšanās posmu savās jaunajās pagaidu mājvietās.

Izmantojot gadījumu, kad lāči iemidzināti, abi tikuši arī kastrēti.

Ministrs stāstīja, ka lāču transportēšanai tomēr helikoptera palīdzība nebija nepieciešama, jo visus darbus bija iespējams veikt ar automašīnas vinčas palīdzību. Lāču transportēšanas izdevumi segti no dažādiem līdzekļiem, tostarp izmantojot Latvijas Vides aizsardzības fonda piešķirtos līdzekļus.

Sprūdžs informēja, ka Līgatnes dabas takās tiek darīti visi nepieciešamie darbi, lai līdz ziemai lāči atgrieztos savās mājās. Šodien notikusi lāču jaunā voljera topogrāfiskā uzmērīšana.

Jau ziņots, ka šodien no Līgatnes dabas takām uz Ķekavas novada dzīvnieku patversmi «Mežavairogi» tika aizvesti lāči Mikus un Puika, jo arī abi lāči pēc Mades izbēgšanas enerģiski mēģināja izkļūt no sava voljera.

«Mežavairogu» saimniece Danuta Priede stāstīja, ka lāču sagaidīšana ir ļoti atbildīgs pasākums, tādēļ tiek mobilizēti visi spēki, lai dzīvnieki veiksmīgi tiktu nogādāti savās jaunajās mājās, kur tiem uz pāris mēnešiem būs jāmācās sadzīvot ar divām lāču meitenēm.

Lāči «Mežavairogos» dzīvo jau sešus gadus, tādēļ, lai izlīdzētu Līgatnes dabas taku lāčiem, lāču mītni nācās tikai piemērot divu jaunu dzīvnieku uzņemšanai. «Abām lāču meitenēm tagad ir nedaudz jāsarūmējas, lai uz kādu laiku pieņemtu jaunos īrniekus. Problēma ir tā, ka abi lāču puikas ir jau veci un tādus parasti nemēģina integrēt jaunā vidē. Protams, ka pastāv risks, ka lāčiem jaunās mājas var nepatikt,» sacīja Priede.

«Mežavairogos» dzīvojošās lāču meitenes patlaban uz abām dala vienu mājvietu, bet Līgatnes lāči tiks izmitināti norobežotā mājvietā.

Jau ziņots, ka Līgatnes dabas taku lāču voljerā aprīļa beigās izveidojās sarežģīta situācija - palikuši bez lācenes Mades, lāči Mikus un Puika mēģināja izmantot voljera slikto stāvokli, atstāt nožogoto teritoriju un izkļūt brīvībā. 22.aprīlī šādu plānu jau izdevās realizēt lācenei Madei. Viņa no voljera bēga otro reizi, taču šoreiz pēc vairāku dienu neveiksmīgiem mēģinājumiem atgriezt viņu voljerā 24.aprīļa vakarā tika pieņemts lēmums Madi nošaut.

1.maijā, izvērtējot visas iespējas, iesaistītie dienesti lēma, ka lāču puikas tiks pārvesti uz Ķekavas novadā esošo dzīvnieku patversmi «Mežavairogi», kas lāčiem kļūs par pagaidu mājvietu. Tai pat laikā lāči ar dažādu kārumu palīdzību tika radināti pie pārvietojamiem būriem, ar kuru palīdzību lāči tiek pārvesti uz pagaidu mājvietu.

Par Līgatnes dabas taku lācenes Mades nošaušanu Cēsu policijas iecirknī sākts kriminālprocess. 22.aprīlī Cēsu iecirknī reģistrēts pārbaudes materiāls par lācenes Mades izbēgšanas faktu no voljera Līgatnes dabas takās. 8.maijā policijā saņemts iesniegums, kurā minēti vairāki apstākļi, kas norāda uz iespējamām noziedzīga nodarījuma pazīmēm saistībā ar lācenes Mades nošaušanu.

Saņemtais iesniegums pievienots sākotnējam pārbaudes materiālam, un, izvērtējot materiālus to kopumā, 9.maijā pieņemts lēmums par kriminālprocesa sākšanu pēc Krimināllikuma 19.nodaļas par noziedzīgu nodarījumu tautsaimniecībā.

Komentāri (24)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu