Bruņrupuču patversmei pirmie atbalstītāji (1)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Nesen jau informējām par problēmām, kuras zoodārzam rada cilvēku pamestie bruņrupuči un par nepieciešamību Rīgas Zooloģiskajā dārzā uzlabot šo pamesto rāpuļu karantīnas telpas. Cerība uz uzņēmēju atbalstu bruņrupuču patversmes labiekārtošanā ir piepildījusies. Uz aicinājumu atsaukušies SIA Getz Bros & Co (Latvia) Ltd., kas ar auto kosmētikas zīmolu “Turtle Wax” kļuvis par bruņrupuču patversmes atbalstītāju un patronu.

Turpmāk periodā no 2010. gada jūlija līdz 2011. gada septembrim no katra pārdotā “Turtle Wax” produkta, uz kura ir attēlā redzamā uzlīme, 1 santīms tiks ziedots bruņrupuču patversmes labiekārtošanai Rīgas Zooloģiskajā dārzā.

Šobrīd Rīgas zoodārza improvizētajā „bruņurupuču patversmē” ir 21 sarkanausu bruņurupucis (viens no tiem atnests pagājušajā nedēļā) un 12 Vidusāzijas bruņurupuču, kas iepriekšējiem saimniekiem kļuvuši nevēlami un lieki.

Daugavpilī, Latgales zoodārzā, īpašā dīķī un ekspozīcijās šobrīd izvietoti vairāk kā 60 sarkanausu un pārdesmit dažādu citu sugu bruņurupuču. Diemžēl daļa no šiem dzīvniekiem notverti Latvijas dīķos, ezeros un pļavās, viešot bažas, vai reālais svešzemju bruņrupuču skaits jau nav sasniedzis biedējošus apmērus, apdraudot vietējo, reti sastopamo Eiropas purva bruņurupuču eksistenci un, iespējams, arī sekmējot dažādu svešzemju rāpuļu parazītu vai slimību nonākšanu Latvijas dabā.

Rīgas Zooloģiskais dārzs, apzinoties šos Latvijas dabas „piesārņošanas„ draudus, nu jau kopā ar „Turtle Wax” apsver iespējas paplašināt un uzlabot „bruņrupuču patversmi”.

Rīgas Zooloģiskais dārzs aicina arī citus uzņēmējus iesaistīties šā projekta finansēšanā.

Bet Latvijas iedzīvotājus lūdzam ziņot par katru savvaļā redzēto bruņurupuci. Pavisam lieliski būtu, ja to izdotos nofotografēt vai noķert. Tā varbūt izdosies atklāt kādu jaunu Latvijā reti sastopamā „iedzimtā” purva bruņurupuča atradni vai arī novērst draudus Latvijas dabai, neļaujot tajā nokļūt svešzemju dzīvniekiem.

Ziņas un fotogrāfijas par sastaptiem bruņrupučiem sūtiet uz Rīgas Zoodārzu info@rigazoo.lv vai arī uz Latgales zoodārzu eco@apollo.lv.

P.S. Par projekta attīstību informēsim Rīgas zoodārza mājaslapā www.rigazoo.lv sadaļā Bruņrupuču patversme, tādēļ ik pa laikam ieskatieties tajā!

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu