Veidos divu politisko spēku koalīciju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Jaunveidojamās valdības iespējamais vadītājs Valdis Dombrovskis («Vienotība», «Jaunais laiks») pirmdien pēc «Vienotības» valdes sēdes paziņojis, ka tiks turpināts darbs pie divu partiju koalīcijas izveides.

Dombrovskis žurnālistiem pēc sēdes norādīja, ka «Vienotības» sastāvā esošā «Sabiedrība citai politikai» (SCP) izmantojusi savas veto tiesības un tādējādi tiks turpināts darbs pie divu partiju koalīcijas izveides, kurā darbosies «Vienotība» uz Zaļo un zemnieku savienība (ZZS).

Viņš paskaidroja, ka saskaņā ar iepriekš pausto tika risinātas sarunas par līdzšinējās koalīcijas saglabāšanu, taču SCP izmantojusi veto tiesības, ko paredz «Vienotības» iekšējais nolikums.

Savukārt «Vienotības» valdes priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis vairākkārt precizēja savus kolēģus un neslēpa savu nožēlu par SCP novēlotu viedokļa paušanu šajā sakarā.

Uz jautājumu par tieslietu ministra amatu un iespēju, ka to varētu ieņemt Štokenbergs, premjers teica, ka par amatu sadali runa būs pirmdien gaidāmajā jaunās koalīcijas sanāksmē. Viņš nesolīja, ka jau šajā dienā pēc vienas tikšanās būs skaidrība šajā jautājumā.

«Vienotība» valde uzklausīja SCP argumentus pret «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK (VL!-TB/LNNK) iekļaušanu nākamajā valdībā un uzskata tos par pamatotiem, portālam «Apollo» pavēstīja apvienības pārstāve Gunda Reire.

SCP uzskata, ka VL!-TB/LNNK politiskā spēka dalība valdībā var apgrūtināt valdības darbu un apdraudēt Latvijas starptautisko reputāciju.

«VL!–TB/LNNK sastāvā ir gan līdzšinējie koalīcijas partneri TB/LNNK, gan VL, kas politikā pārstāv nacionāli radikālus uzskatus. TB/LNNK nākamajā parlamenta sasaukumā būs pārstāvēta tikai ar diviem deputātiem. Savukārt seši nākamie VL! deputāti nav ne atbalstījuši Ministru prezidentu Valdi Dombrovski iepriekš, ne Ministru prezidentam būtu jāuzņemas atbildība par viņu darbiem un paustajiem uzskatiem turpmāk,» apvienības valdē argumentēja SCP priekšsēdētājs Aigars Štokenbergs.

«Plašās interpretācijas, ko VL!-TB/LNNK pārstāvji pieļāva, formāli piekrītot nākamajā valdībā nevirzīt repatriācijas jautājumus un jautājumus, kas saistīti ar mazākumtautību izglītības pamatnostādņu maiņu, tomēr neradīja pārliecību, ka šis politiskais spēks nedarīs to slēptā veidā. Turklāt publiskajā telpā atsevišķi VL! biedri aizstāv pašu radīta «inteliģentā antisemītisma» konceptu, kas ir uzskatāms par atklātu nacionālā naida kurināšanu un Latvijas starptautiskā tēla graušanu,» uzsver Štokenbergs.

«VL! nozīmē radikalizētu atmosfēru politikā, nevajadzīgus šķēršļus stabilai valsts ekonomikas attīstībai un regresīvu attīstības virzienu Latvijai. Izvēle par labu VL!-TB/LNNK iekļaušanai nākamajā valdībā gan pašmājās, gan starptautiskajā vidē tiktu uztverts kā signāls par Latvijas politikas radikalizēšanos un etniskās spriedzes vairošanos. Valdības galvenā prioritāte šobrīd ir Latvijas ekonomiskās stabilizēšanas turpināšana. Politiskās radikalizēšanās gaisotne šī nopietnā uzdevuma īstenošanu apgrūtinātu,» pārliecināts ir Štokenbergs.

Apvienības līdzpriekšsēdētāja Solvita Āboltiņa norāda uz stabilas valdības nozīmi: «Ja valdība būs stabila, nacionālie vai etniskie jautājumi 10.Saeimā nav apdraudēti. Balsu sadalījums 10.Saeimā izslēdz jebkādu nacionālo jautājumu risku, jo lēmumi, kas apdraudētu Latviju kā nacionālu Eiropas valsti, nekādi nevar gūt vairākumu.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu