Daukštam jaunās valdības veidošanas process atgādina meksikāņu seriālu

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Kārtējās izmaiņas koalīcijas veidošanas procesā rosina valdības veidošanas procesu salīdzināt ar meksikāņu seriālu, tomēr divu partiju koalīcijas modelis bez Nacionālās apvienības starptautiski būs labāk novērtēts.

Tā aģentūrai BNS, lūgts izvērtēt jaunāko plānu jaunās valdības koalīcijas izvēlē, sacīja politologs Kārlis Daukšts.

«Manuprāt, vispār jaunās valdības veidošanas process atgādina vienu lielu Meksikas seriālu, un, manuprāt, racionālu skaidrojumu daudziem solījumiem un vērtējumiem [potenciālajiem koalīcijas partneriem] un pieejai politiski gandrīz nevar rast,» viņš norādīja.

Tomēr būtiski, ka «Vienotības» un «Zaļo un zemnieku savienības» (ZZS) veidotā labējā koalīcija bez ««Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK» klātbūtnes no starptautisko attiecību viedokļa būtu daudz saprotamāka un stabilāka partneriem gan rietumos, gan austrumos.

«Šī divu partiju labējā apvienība ir saprotamāka nekā būtu, teiksim, tie dažādie solījumi, kuri bija pirms tam,» pauda Daukšts, norādot, ka Nacionālās apvienības sastāvā esošās partijas «Visu Latvijai!» solījumi bijuši «ne sevišķi pieņemami liberālai sabiedrībai».

Eksperts uzskata, ka viedokļa maiņa par koalīcijas sastāvu nobriedusi «Vienotības» iekšienē, nojaušot gaidāmo spiedienu no ārpasaules, ja taptu kopīga koalīcija ar Nacionālo apvienību.

Tomēr arī «Vienotības» un ZZS veidotajā koalīcijā saredzamas iespējamas problēmas - daudzu jautājumu risinājums būs atkarīgs no «Vienotības» iekšienē esošo partiju un apvienības locekļu dažādiem viedokļiem par nākamā gada valsts budžeta konsolidāciju, iekšpolitiku, sociālajiem jautājumiem, kas pašreizējos apstākļos ir būtiskāki par nacionālu problēmu risinājumiem, piebilda Daukšts.

Jau vēstīts, ka «Vienotības» valde pirmdien nolēmusi valdību veidot tikai ar Zaļo un zemnieku savienību, lai gan vēl piektdien Nacionālajai apvienībai tika piedāvāts tieslietu ministra krēsls.

SCP rosināja «Vienotības» valdi lemt par divu politisko spēku koalīciju - tā izmantojusi savas veto tiesības. SCP uzsver, ka pašlaik būtiski ir ekonomiskie un sociālie, nevis etniskie jautājumi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu