Vasaras sezonā adoptē govis (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Kamēr lielākā daļa šveiciešu atvaļinājuma laikā dodas uz pludmali, ir arī tādi, kas izvēlas brīvdienās atrasties kalnainos lauku apvidos, kur tie pavada vasaru kopā ar... adoptētām govīm.

Šo projektu pirms pieciem gadiem uzsāka gans Mišels Izozs un nosauca to "Mavachamoi" - vārdu spēle, kas franču valodā nozīmē "mana govs''. Šis projekts Šveices pilsētu iedzīvotāju vidū kļūst arvien populārāks.

Izozos ferma atrodas Vo kantona Lalešeretas ciematā, un no 20 Mišela fermā īrēšanai piedāvātajām govīm tikai Ildā, Rozeta, Tolā, Ursula, Izīna un Kenela vēl ir pieejamas "adoptēšanai".

Fermas saimnieks stāsta, ka dažas no viņa govīm ir populārākas par citām, it īpaši tās, kuru ragi izskatās "īstāki". Klienti mājaslapā "www.mavachamoi.ch" var apskatīt katalogu, kurā pļavu ainavās ir attēlotas govis. Govi uz vienu sezonu ir iespējams rezervēt par 280 eiro (197 latiem), un šajā laikā klients to var apciemot, cik bieži vien vēlas.

Izozs norādīja, ka šis projekts dod iespēju pilsētu iedzīvotājiem salīdzināt "stresa pilno pilsētas dzīvi ar grūto dzīvi kalnu apvidos". Viņš pastāstīja AFP arī to, ka šo projektu galvenokārt sācis, lai "parādītu, ka lauksaimniecība ir daudz citāda, nekā mēs to parasti iztēlojamies".

Lai pierādītu šī projekta būtību, fermeris liek klientiem vismaz četras stundas pavadīt, strādājot fermā, un šajā laikā tie var ganīt lopus, cirst malku, piedalīties kopšanas darbos vai lielās vara tvertnēs ar koksnes kurināmo gatavot sieru.

"Bieži vien manam dēlam ir jāsmejas par to, kā pilsētnieki veic darbus fermā, kas prasa nelielu izveicību," pastāstīja kāda cita fermere, Estere Žinjē, kura savā fermā Lakombalazas ciematā piedāvā izīrēt 16 govis, piebilstot, ka "pilsētu iedzīvotāji ir pārsteigti, atklājot, ka mums nav brīvdienu un strādājam septiņas dienas nedēļā".

"Lielākā daļa padodas grūtību priekšā, jo ir pārsteigti, ka dzīve idilliskajās kalnu ganībās ir tik grūta," sacīja pensionāre Katrīna Bolē, kura piedalās projektā kopā ar vīru. Govju adoptēšana sagādā arī vēl citus pārsteigumus. "Bērni Šveici atklāj kā valsti, kurā ir daudz govju, un ka piens rodas no govs, nevis no piena pakām," piebilst Katrīnas vīrs Žaks Bolē.

"Mēs visvairāk uztraucamies par laikapstākļiem, dzīvojam saskaņā ar dabu un tās likumiem," pastāstīja kāda fermere, kura dzīvo 17.gadsimtā celtā zemnieku mājā, kura ir dekorēta ar ziediem un antīkiem zvaniem.

Savukārt Klods Koblē govi Sirēnu adoptē jau kopš 2007.gada. Šo Ženēvas banku informācijas tehnoloģiju konsultantu laimīgu padara saskarsme ar šeit atšķirīgo pasauli, un viņam iesaistīšanās projektā ir kā palīdzības sniegšana alpu ganiem.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu