Saeimas ārkārtas sēdē lems par neuzticības izteikšanu ārlietu ministram

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Saeimas Prezidijs ceturtdien nolēma 9.novembrī pulksten 12 sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi, informē Saeimas Preses dienests.

Darba kārtībā tikai viens lēmuma projekts -  «Par neuzticības izteikšanu ārlietu ministram Ģirtam Valdim Kristovskim».

Jau vēstīts, ka tikai vienu dienu pēc jaunās valdības apstiprināšanas opozīcijas deputāti no apvienības «Par labu Latviju» (PLL) un «Saskaņas centra» jau iesnieguši ārlietu ministra Ģirta Valda Kristovska («Vienotība») demisijas pieprasījumu.

«Publiskajā telpā izskanējusi informācija par Saeimas jaunieceltā ārlietu ministra Ģirta Valda Kristovska saraksti, kurā ministrs pauž atbalstu jebkurā demokrātiskā sabiedrībā nepieņemamiem uzskatiem,» uzskata opozīcijas politiķi.

Opozīcijas izplatītajā paziņojumā norādīts, ka Kristovskis izteicis atbalstu sava sarakstes biedra Aivara Sluča apgalvojumam, ka viņš kā ārsts Latvijā nevarētu ārstēt krievus vienlīdzīgi latviešiem. Pēc sarakstes publiskošanas, ārlietu ministrs nav sniedzis komentārus par saviem izteikumiem vai arī tos atsaucis.

«Uzskatām, ka Kristovska sarakstes biedra izteikumi ir pretrunā ar jebkurām humānisma un ētikas normām. Idejas par to, ka pacientus varētu šķirot pēc to etniskās vai cita veida izcelsmes, ir kategoriski nepieņemamas un noraidāmas ikvienam apzinīgam sabiedrības loceklim. Arī Latvijas Republikas Satversme garantē vienlīdzīgas tiesības visiem iedzīvotājiem, tai skaitā saņemt veselības aprūpi,» teikts paziņojumā.
Reklāma

Opozīcijas politiķi uzskata, ka Kristovska kā ārlietu ministra atbalsts šādiem demokrātiskā valstī noraidāmiem uzskatiem diskreditēs jebkurus Latvijas ārpolitikas centienus, jo šādas idejas nav pieņemamas nevienā no Eiropas Savienības valstīm vai citiem Latvijas sabiedrotajiem.

«Neapšaubot Valda Dombrovska vadītā Ministru kabineta jauno mandātu kopumā, kategoriski uzskatām, ka šīs rīcības dēļ Kristovskim nav iespējams turpināt pildīt ārlietu ministra pienākumus,» teikts paziņojumā.

Savukārt Kristovskis atvaira viņam adresētos pārmetumus par ksenofobiskiem izteicieniem un norāda, ka demisijas pieprasītāju arguments par atbalstu ārzemju tautieša Aivara Sluča apgalvojumam par krieviem un latviešiem esot mākslīgs un izrauts no konteksta.

Reaģējot uz publikāciju interneta saitē «Pietiek.lv», Kristovskis norādījis, ka «šī publikācija ir uzskatāma par provokāciju, kurā fakti ir izrauti no gadu vecas sarakstes, un tiek apzināti sakombinēti, radot saturu, kas neatbilst manai pārliecībai,» portālu «Apollo» informēja Ārlietu ministrijas preses sekretārs Jānis Sīlis.

Kristovskis uzsver, ka nekad nav vērtējis cilvēkus pēc nacionālās piederības un ar cieņu un toleranci vienmēr izturējies pret visu tautību cilvēkiem.

«Varu tikai izteikt nožēlu, ka šajā dienā mediju pārstāvji izvēlas publicēt informāciju, kas tiek pasniegta šādā sagrozītā veidā,» tā Kristovskis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu