PS valde un «Vienotība» neatbalsta Kristovska demisiju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Apvienība «Vienotība» un partijas «Pilsoniskā savienība» (PS) valde neatbalsta Saeimas opozīcijas pieprasīto ārlietu ministra Ģirta Valda Kristovska (PS) demisiju, norādot, ka izteiktie pārmetumi ir nepamatoti un interneta vietnē publicētais raksts ir mērķtiecīgi radīta provokācija ar apzināti sakombinētiem faktiem.

«Pēdējo dienu laikā masu saziņas līdzekļos ir radīta virkne manu personu aizskarošu un manai pārliecībai neatbilstošu vērtējumu. Tāpēc atkārtoti apliecinu, ka nekad neesmu izteicis spriedumus par cilvēkiem saistībā ar viņu nacionalitāti un ar cieņu un toleranci izturos pret visu tautību cilvēkiem,» norāda pats Kristovskis.

Ārlietu ministrs uzsver, ka pirms gada interneta sarakstē izteicies par citu PS biedra Aivara Sluča e-pastu, nevis to, kurā absolūti nepieņemamus prātojumus par savu ārsta praksi izteicis Slucis.

«Es izteicos par problemātiku, kuru Slucis sarakstē bija aizsācis iepriekš un kurai viņš pats bija devis nosaukumu «Vai latvieši padodas?». Ko Slucis tika rakstījis e-pastā, kura saturu tiku vērtējis kritiski? Savā e-pastā Slucis aicina cīnīties par «iespēju būt saimniekiem savā zemē», runā par nepieciešamību» iegūt kontroli Saeimā», lai «apietu korumpētos ierēdņus un tiesas», «par milzu īpašumu zagšanu un piesavināšanu Latvijā», aicina «publicēt čekas maisus», «likvidēt vienu HES, lai Staburags celtos no ūdens», «slēgt visas azartspēles Latvijā, lai celtu vienu skaistu kazino Rīgā» un tamlīdzīgi,» skaidro Kristovskis.

Ņemot vērā to, ka šajā e-pastā Slucis apsūdz viņa vadīto PS un partiju «Jaunais laiks» «nespējā stratēģiski domāt», norāda, ka «Šlesers ir publiski izteicies, ka atbalsta Latvijas atomelektrostacijas būvi, kādēļ ne Kristovskis?» un nesaprot, kāpēc «LPP/LC jaunatnes organizācija «Pirmie» strādā Anglijā, lai panāktu latviešu atgriešanos Latvijā, bet kādēļ ne PS un JL?», kā arī izsakās par Latvijas pārkrievošanu, Kristovskis savā 2009.gada 15.oktobra e-pastā izteicis savu komentāru, piekrītot Slucim, ka atsevišķas minētās problēmas pastāv, taču norādījis, ka PS nav atkāpusies no latviešu interešu pārstāvniecības. «Vēršu uzmanību uz to, ka manu vērtējumu par Sluča izteikumiem raksturo mans nākamais teikums, ka «histērija šeit nepalīdz». Jēdziens «histērija» ir mans patiesais vērtējums Sluča izteikumiem!» uzsver Kristovskis.

Tieši tāpēc minēto e-pasta vēstuli PS līderis esot noslēdzis nepārprotami: «Jau atkal aicinu saglabāt veselo saprātu un neapkarot vienam otru (..) jautājumos, kam nav tieša sakara ar mūsu programmu un mērķiem. Ir žēl, ka nepārdomāti izteicieni, e-pasta līmeņa varonība paņem mūsu enerģiju. Aicinu ikvienu meklēt iespējas, kā savu viedokli un kareivīgumu pārvērst rezultatīvā gala rezultātā.«

«Vēlreiz vēlos apliecināt, ka manas izteiktās domas PS biedru sarakstē nav bijušas atbalsta izteikšana Slucim, bet vēlme pārtraukt šādas PS programmai un mērķiem neatbilstošas diskusijas PS biedru starpā,» norāda Kristovskis.

PS valde vakar savā sēdē izskatīja jautājumu par publikāciju interneta saitē «pietiek.com» un norāda, ka nepārprotami ir redzams, ka Kristovskis jau pirms gada partijas biedru sarakstē ir aizrādījis uz partijas nostājai neatbilstošiem Sluča izteikumiem e-pasta vēstulē 2009.gada 15.oktobrī.

Valde uzsver, ka Kristovskis nekad nav vērtējis cilvēkus pēc nacionālās piederības un ar cieņu un toleranci vienmēr izturējies pret visu tautību cilvēkiem.

PS valde uzdeva partijas Ētikas komisijai izskatīt un vērtēt Sluča izteikumu būtību, kas PS neesot pieņemami. PS valde kategoriski nosoda jebkādus nacionālo piederību aizskarošus izteikumus. Partijai tie nav pieņemami, kā jau tas norādīts PS Ētikas kodeksā.

Apvienība «Vienotība» uzsver, ka interneta vietnē publicētais raksts ir mērķtiecīgi radīta provokācija ar apzināti sakombinētiem faktiem.

Kristovskis arī nosūtījis portālam «pietiek.com» aicinājumu atsaukt publikāciju, norādot, ka tā nepatiesi atspoguļo viņa teikto kādā e-pasta vēstulē PS biedru sarakstē. Kristovska vēstulē portālam teikts: «Es kā partijas «Pilsoniskā savienība» un partiju apvienības «Vienotība» priekšsēdētājs un ārlietu ministrs aicinu portālu «pietiek.com» atsaukt rakstu «Kristovskis piekrīt Slucim: «Kā ārsts es nevarētu ārstēt krievus vienlīdzīgi latviešiem...», jo tas neatbilst patiesībai.» «Minētais raksts sagroza manis teikto un nepelnīti iedragā manu politisko reputāciju Latvijā un ārpus tās robežām,» norāda Kristovskis.

«Opozīcijas runas par konstruktīvu darbu izrādās tukši solījumi. Tā vietā, lai strādātu valsts izaugsmes un stabilitātes vārdā, opozīcija jau pirmajās valdības darba dienās mēģina situāciju destabilizēt, izmantojot lētus safabricējumus,» norāda apvienības valde.

«Mēģinājumi diskreditēt valsts amatpersonu, apzināti nepatiesi interpretējot faktus, kā arī izmantot šo provokāciju politiskās cīņās ir valstiski bezatbildīgi un nodara lielu kaitējumu Latvijas tēlam,» norāda valde.

Arī premjers Valdis Dombrovskis («Vienotība») neatbalsta Kristovska demisijas pieprasījumu un ir vienisprātis ar ārlietu ministra pausto viedokli par to, ka interneta vietnē publicētais raksts ir mērķtiecīgi radīta provokācija, kura balstās uz apzināti sakombinētiem faktiem. Sekojošais ministra demisijas pieprasījums to tikai apstiprina, aģentūrai LETA sacīja valdības vadītāja preses sekretāre Līga Krapāne.

Kā ziņots, dienu pēc jaunās valdības apstiprināšanas opozīcijā esošās apvienības «Par labu Latviju» (PLL) un «Saskaņas centra» (SC) Saeimas deputāti ir iesnieguši Kristovska demisijas pieprasījumu.

Opozīcijas politiķi norāda, ka Kristovskis it kā paužot «demokrātiskā sabiedrībā nepieņemamus uzskatus».

Saeima par opozīcijas pieprasīto jaunā ārlietu ministra demisiju lems ārkārtas sēdē otrdien, 9.novembrī, plkst.12.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu