Strauji vairojas knišļi; tie var uzbrukt mājdzīvniekiem (3)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Entomoloģijas biedrības speciālisti šajā pavasarī dažādās Latvijas vietās, īpaši Austrumlatgalē, ir novērojuši knišļu masveida pavairošanos, līdz ar to drīzumā iespējami to uzbrukumi mājdzīvniekiem.

«Knišļi ir sīki kukaiņi-asinssūcēji, kas pēc izskata atgādina sīkas pelēkas mušas, lai gan patiesībā tie ir odi. Šī gada pavasarī knišļu kāpuriem bija labvēlīgi barošanās apstākļi, jo pali bija ilgstoši ar augstu līmeni aprīļa otrajā pusē. Arī zivju un citu plēsēju ietekme uz knišļu populāciju bija neliela - ja ūdens līmenis ir augsts, plēsēji knišļu kāpurus neatrod. Rezultātā knišļi sekmīgi beidz attīstību. Šo iemeslu dēļ novērots augstāks knišļu skaits nekā parasti,» norādīja biedrībā.

Knišļi, sūcot mājdzīvnieku un arī cilvēka asinis, brūcītē ievada siekalas, kuras ir toksiskas. Rezultātā dzīvnieks ne tikai zaudē asinis, bet saņem arī toksīnu devu. Masveida savairošanās gadījumā knišļi var nopietni sabojāt dzīvnieku veselību un pat izraisīt to nāvi.

«Zemniekiem patlaban vajadzētu rūpīgi sekot dzīvnieku uzvedībai ganībās, lai neatkārtotos 2005.gada bēdīgā pieredze, kad no kodumiem gāja bojā ap 100 govju. Lielākie riska rajoni ir Austrumlatvijā Aiviekstes upes baseinā, Veļikajas upes baseinā un Daugavas pieteku apkārtnē Latgalē. Knišļu uzbrukuma gadījumā mājlopi jāatstāj kūtī. Knišļu lidošanas periods var ilgt līdz jūnija beigām,» norādīja biedrībā.

Latvijas Entomoloģijas biedrība ir brīvprātīga, zinātniska biedrība, kas apvieno Latvijas un ārvalstu profesionāļus un amatierus, kuri pēta un aizsargā kukaiņus un citus bezmugurkaulniekus.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu