Kristovskis nedomā, ka Krievija viņu pasludinās par «persona non grata»

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis («Pilsoniskā savienība», «Vienotība»), kura demisijas pieprasījumu otrdien neatbalstīja Saeima, aicina Krieviju izvērtēt nevis masu medijos veidoto domu, bet gan viņa apņemšanos veidot labas attiecības ar Krieviju.

Kristovskis pēc Saeimas balsojuma žurnālistiem, atbildot uz jautājumu par iespēju, ka Krievija varētu viņu pasludināt par «persona non grata» (nevēlamu personu), norādīja, ka tam, viņaprāt, nebūtu iemesla.

«Krievijai ir jāizvērtē nopietni šī situācija, jāskatās nevis pēc masu mediju veidotās domas, bet jāvadās pēc tā, kāda ir mana attieksme pret Krieviju un kādi ir mani kā ārlietu ministra vēstījumi Krievijai, un tie ir pozitīvi. Es vēlreiz gribu atkārtot - lai kāda ir bijusi mana pārliecība par problēmām, kuras mums ir atstājis Otrais pasaules karš un tā sekas, mana pārliecība ir, ka ar Krieviju mums ir jābūt vislabākajām attiecībām, un es piedalīšos šo attiecību veidošanā. Krievija ir mūsu kaimiņzeme,» uzsvēra Kristovskis.

Vērtējot šī skandāla iespējamo ietekmi uz viņa turpmāko darbību ārlietu ministra amatā, Kristovskis atzina, ka viņa «līdzšinējā problēma ir bijusi tā, ka esmu centies būt demokrātisks pret cilvēkiem, tolerants pret viņu viedokļiem».

«Varbūt dažkārt šie viedokļi ir bijuši ļoti plašā spektrā, bet mans viedoklis ir bijis apvienot sabiedrību,» teica Kristovskis.

Uz jautājumu, kādu mācību guvis no šī skandāla, Kristovskis pauda uzskatu, ka «ideja par ļoti plašas labējas partijas izveidi ir ļoti sarežģīti realizējama». Pirms pāris gadiem publiskajā telpā parādījās viedoklis, ka vajadzētu apvienot labēji nacionālu spēku, kas pārstāvētu plašu sabiedrības grupu.

«Šāds mērķis un uzdevums, kā mēs redzam, ir bijis ļoti sarežģīts, un beigās tas ir arī radījis problēmas,» sacīja Kristovskis.

Ministrs vēl nepauda viedokli par žurnālista Lato Lapsas pieprasījumu izmaksāt 23 tūkstošu latu kompensāciju, viņš vien piebilda, ka Lapsas iesniegumu izvērtēs, bet lai tiesa lemj. Viņš nevarēja atbildēt, vai varētu iesniegt prasību tiesā pret žurnālistu, norādot, ka pašlaik ir svarīgāki uzdevumi.

Jau vēstīts, ka opozīcijā esošās apvienības «Par labu Latviju» un «Saskaņas centrs» pārstāvji bija iesnieguši demisijas pieprasījumu Kristovskim, to pamatojot ar Kristovska saraksti ar trimdas latvieti ārstu Aivaru Sluci. Saeima otrdien ārkārtas sēdē neatbalstīja demisijas pieprasījumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu