Buta sieva: Taizemes varasiestādes par vīru ņirgājās

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Pirms izdot ASV tur terorismā apsūdzēto Krievijas ieroču dīleri Viktoru Butu, Taizemes varasiestādes par viņu ņirgājušās, šādi atriebjoties par viņa atteikšanos sniegt melīgas liecības par emigrācijā mītošo Taizemes opozīcijas līderi Taksinu Činavatu, apliecināja tagad jau apcietinājumā Savienotajās Valstīs turētā uzņēmēja dzīvesbiedre Alla Buta.

«Pirms izbraukšanas no cietuma Viktoram pavēlēja pilnībā izģērbties, novelkot pat apakšveļu. Viņa paša drēbju vietā viņam tieši uz kailas miesas uzģērba svešu, netīru sporta kostīmu, un tad nodeva viņu amerikāņiem. Viņu izveda bez apaviem, basām kājām. Tikai jau lidmašīnā amerikāņi atrada viņam zeķes un kāda cita cilvēka krosenes. Viktoram neatdeva neko no viņa personīgajām mantām un naudas, kas tika konfiscēta aresta brīdī,» sacīja Alla Buta.

«Viktoram ir paša apģērbs. (..) Makā Viktoram bija 5000 dolāru skaidrā naudā. Turklāt kamerā viņam bija vesels koferis ar grāmatām. Pirms izbraukšanas viņam visu to atņēma,» piebilda ieroču dīlera laulātā draudzene.

Viņa norādīja, ka piektdien gatavojas kopā ar Krievijas Bangkokas vēstniecības darbiniekiem doties uz cietumu, lai noskaidrotu, kur palikušas vīra personīgās lietas.

«Esmu pārliecināta, ka tā bija zemiska un sīkmanīga atriebība. Taizemes valdība līdz pēdējam brīdim, kamēr vien Viktors bija taju zemē, turpināja viņam un Krievijai atriebties par atteikšanos sadarboties taju opozīcijas līdera, pirms četriem gadiem militārajā apvērsumā gāztā bijušā premjerministra Taksina Činavata apmelošanā, kā arī centienos panākt viņa izdošanu,» skaidroja Alla Buta.

Viktors Buts, kuram Savienotajās Valstīs izvirzītas apsūdzības terorismā, trešdien federālajā tiesā Ņujorkā savu vainu neatzina.

«Viņš savu vainu neatzīs,» Ņujorkas federālajā tiesā, kur Buta lietu izskatīja tiesnese Šira Šendlina, sacīja apsūdzētā advokāts.

Kaut arī plaši izplatīts ir uzskats, kas Buts vada ienesīgu bruņojuma tirdzniecības impēriju, tiesas dokumentos viņš norādīja, ka pēdējā laikā viņam ienākumu nav bijis, tāpēc lūdz tiesai iecelt viņam advokātu.

Tiesnese sacīja Butam, ka ir «grūti novērtēt, vai jūs varat atļauties advokātu, vai nē», un lūdza apstiprināt, ka paziņojums par viņa finanšu situāciju ir korekts.

«Jā,» atbildēja Buts.

Ja apsūdzības tiks pierādītas, Butam draud no 25 gadiem cietumā līdz mūža ieslodzījumam.

Taizemes izdotais Buts otrdienas vakarā ieradās Ņujorkā un tika nogādāts cietumā Manhetenā.

«Viktoram Butam izvirzītas apsūdzības Savienotajās Valstīs, taču aizdomas par ieroču kontrabandu un atbalstu bruņotajiem konfliktiem Āfrikā raisījušas bažas visā pasaulē. Viņa izdošana ir likuma varas uzvara visā pasaulē,» iepriekš savā paziņojumā norādīja ASV tieslietu ministrs Ēriks Holders.

Pats Buts izteicis šaubas par izredzēm ASV saņemt taisnīgu tiesu.

Maskava iepriekš paudusi sašutumu par mēģinājumiem izdot Butu ASV, solot darīt «visu, kas būs nepieciešams», lai apsūdzētais varētu atgriezties dzimtenē.

Bijušo PSRS gaisa spēku virsnieku Butu savulaik meklēja Interpols par ANO ieroču embargo pārkāpumiem, piegādājot ieročus nemierniekiem visā pasaulē. Buts esot filmā «Kara kungs» («Lord of War») Nikolasa Keidža atveidotā varoņa prototips.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu