Raidījums atklāj, ar ko varētu būt saistīta Vaškeviča kukuļdošana

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Aizturētā Finanšu ministrijas darbinieka Vladimira Vaškeviča kukuļdošana iespējams saistīta ar Rīgas ostā strādājošā SIA «Kravu Termināls» interesēm un ar vairākkārtēju kukuļu palīdzību bija iecerēts panākt, lai konkrēta muitas institūcija nepildītu savus pienākumus, atsaucoties uz drošu, bet no neoficiāliem avotiem nākušu informāciju vēsta LTV raidījums «De facto».

Raidījuma rīcībā esošā informācija liekot apšaubīt, ka amatpersonas aizturēšana varētu būt bijusi provokācija, kā to apgalvojis Vaškevičs. Neoficiāla, bet no drošiem avotiem iegūtā informācija liecina, ka kukuļa došana varētu būt notikusi vairakkārt, turklāt pietiekami ilgā laika posmā – kukuļu došana notikusi no pagājušā gada nogales, 26.decembra līdz pat 30.janvarīm, proti, dienu pirms Vaškeviča aizturēšanas. Kopējā kukuļu summa – 52 880 eiro un 5600 latu.

Raidījumam arī zināms, ka kukuļa došana tiek saistīta ar kādu Rīgas ostā darbojošos uzņēmumu. Ar kukuļdošanu tiek saistīts SIA «Kravu termināls» un tā valdes loceklis Vasīlijs Rožkovs. Uzņēmums nodarbojas ar konteineru uzglabāšanu un dažādu kravu pārkraušanas darbiem. No «De facto» rīcībā esošajām ziņām var secināt, ka kukulis dots, lai Muitas kriminālpārvaldes inspekcijas daļas Riska vadības grupa neveiktu objektīvās pārbaudes šajā uzņēmumā un nekonstatētu pārkāpumus.

Neoficiāla informācija liecina, ka kukuļa saņēmējs varētu būt Galvenās Muitas pārvaldes priekšnieks Tālis Kravalis – ļoti augsta VID amatpersona. Pats Kravalis gan to neapstiprina, un arī tiesībsargājošās institūcijas neatklāj kukuļa saņēmēja vārdu, taču atzīst, kukuļa saņēmēja rokās bijušas pietiekami nozīmīgas sviras.

Publiski nav ziņu, ka procesā būtu aizturēta vēl kāda amatpersona – neoficiāli izskanējis, ka muitas priekšniekam piemērota liecinieku aizsardzības programma, viņš gan pēc slimošanas šonedēļ atgriezās darbā. Taču uz «De facto» jautājumiem nebija gatavs atbildēt.

Raidījumam neoficiāli zināms par vienu Kravaļa un Vaškeviča tikšanos pavisam nesen - janvāra beigās. Tā notikusi gaišā dienas laikā, turklāt ironiski – turpat Finanšu ministrijas durvju priekšā. Vaškevičs visticamākais ar muitas priekšnieku ticies Kravalim piederošajā automašīnā Toyota Land Cruiser.

Nerunīgi šonedēļ bija arī SIA «Kravu termināls» pārstāvji – viņus «De facto» neizdevās ne satikt dzīvesvietā, ne arī uzņēmumā – muitas zonā darbojošās kompānijā vairakkārt apgalvoja, ka valdes locekļi nav uz vietas.

Raidījums arī vēsta, ka Vaškeviča kabinetā izmeklētāji varētu būt atraduši ziņas, ko aizturētais ierēdnis vācis saistībā ar vēl citiem uzņēmumiem un to amatpersonām, tostarp, izdrukas no VID un muitas sistēmām. Oficiāla apstiprinājuma šīm ziņām gan nav.

Tikmēr Vaškeviča aizstāvis – advokāts Aloizs Vaznis apgalvo, ka viņam par notikušā apstākļiem ziņu nav un šobrīd par visu varot runāt vien iespējamību formā. «Iespējams ir daudz kas, iespējams, ka Vaškevičs ir aplaupījis 3 bankas un noslepkavojis desmit cilvēkus. [..] es jau visu laiku nestaigāju blakus kā miesassargs Vaškeviča kungam, es nezinu, ko viņš ir darījis. Es tikai varu pateikt to, ka viņš saka, ka viņš nav devis kukuļus, un man nekādi reāli materiāli nav uzrādīti, ka viņš to ir darījis,» raidījumam sacīja Vaznis, atbildot uz jautājumu, vai kukuļdošana varētu būt saistīta ar minētā uzņēmuma interesēm.

Vaznis arī apgalvojis, ka pagaidām nezina, vai tiesas piemēroto drošības līdzekli pārsūdzēs. Vaškevičs pagaidām liecības izmeklētājiem neesot sniedzis.

Tikmēr bijušais finanšu ministrs Einars Repše atteicies sniegt komentārus par ilggadējā viņa pārraudzītās nozares darbinieka Vaškeviča aizturēšanu, sakot, ka politiskus notikumus nekomentē. Kameras priekšā komentārus nebija gatava sniegt arī VID ģenerāldirektore Nellija Jezdakova. Telefonsarunā viņa apgalvoja, ka nav informēta par iespējamās kukuļošanas apstākļiem un tās saistību ar VID darbu, taču atzina, ka arī muitas darbā ir uzlabojamas lietas.

Ja attiecība uz nodokļu maksātāju pārbaudi maksimāli ir izslēgts subjektīvais faktors lēmumu pieņemšanā par pārbaudāmajām personām, tad muitas jomā šādas risku vadības sistēmas vēl pilnībā neesot, to tikai tagad ieviešot, apgalvoja Jezdakova: «šobrīd strādājam, lai ieviestu risku analīzes sistēmu. Lai tā būtu integrēta. Muitai ir daži elementi, bet salīdzinot ar nodokļu bloku, tur ir ko darīt ļoti daudz.»

Jezdakova arī atteicās paust savu viedokli par Vaškeviča aizturēšanu, savukārt vaicāta, vai šis gadījums nemet izdomu ēnu par VID ierēdņu godaprātu, dienesta ģenerāldirektore vien atbildēja, ka Vaškevičs jau gadu VID nestrādā un tāpēc aizdomu ēna pirmām kārtām krītot uz Finanšu ministriju, ne VID.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu