Finansists: pietiktu tikai ar pāris latu atņemšanu no katras pensijas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo/R.Oliņš

Gan izteikumi par pensiju sistēmas sabrukšanu, gan minētais iespaidīgais pensionēšanās vecuma skaitlis ir pārspīlēts, taču izmaiņām saistībā ar pensijām ir jānotiek, uzskata investīciju baņķieris un finansists Jānis Lielcepure.

Eksperts portālam «pietiek.com» atzinis, ka pietiktu vien ar pāris latu atņemšanu no katras pensijas, lai tās no ekonomikas bremzētāja pārvērstos par ekonomiku stimulējošu instrumentu.

Lielcepure norāda, ka pašreizējais neproporcionāli lielais pensiju slogs valstij ir viens no faktoriem, kas neļauj ekonomikai attīstīties straujāk. Vienlaikus gan viņš uzsver, ka pensijas nevar samazināt vienā naktī. «Es neticu, ka pensionēšanās vecumu paaugstinās līdz 70 gadiem. Tas, manuprāt, nenotiks. Tāpat pensijas nemazinās nedz par 10%, nedz 15%. Kā rāda ekonomiskie aprēķini, ja katram pensionāram samazinātu pensiju par pāris latiem, tad sistēma varētu glābt. Ja mēs runātu absolūtos skaitļos, sabiedrības pretreakcija, iespējams, nebūtu tik asa un pensionāri būtu gatavi solidarizēties nākotnes vārdā,» portālam sacīja eksperts. 

Strādājošie nespēj uzturēt visus pensionārus, neskatoties uz to, ka pensija ir garā darba mūžā taisnīgi nopelnīta, norāda viņš. «Es nevaru iedomāties ģimeni, kura piesēžas pie pusdienu galda, kur vispirms paēd ģimenes galva, tad pabaro vecvecākus, un tad, ja kaut kas paliek pāri, to atmet bērniem – manuprāt, tieši pēc tāda netaisnīga principa sistēma tagad darbojas.»

Bet, pat domājot par pāris latu atņemšanu pensijām, ir jāatceras, ka pensionāru maciņus jau patukšo tāpat caur PVN pacelšanu, gāzes un elektrības cenām, norāda eksperts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu