Zoodārza demogrāfiskās situācijas jaunumi!

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rīgas zoodārzs

Ierasts teikt, ka «cāļus skaita rudenī». Zooloģiskajā dārzā dzīvnieku skaitīšanas laiks ir jaunā gada sākumā, kad var apkopot iepriekšējā gada veiksmes.

Kopumā 2010. gadā mazuļi bijuši 132 sugu dzīvniekiem (pērn 119) un kopumā sagaidīts 1541 mazulis.

Vērtējot skaitļos, «visvaislīgākie» protams, bijuši abinieki – kolekciju papildinājuši 969 vardulēni, krupēni, tritonēni u.c. 16 sugu abinieciņi, kuru skaits vienam vecāku pārim var būt daudzos desmitos (pat simtos!) mērāms. Visnotaļ atbildīgi par sugas nākotni rūpējušies arī 14 sugu putni (80 mazuļi) un 35 sugu zīdītāji (156 mazuļi). Tomēr taisnības labad jāpiemin, ka Rīgas zoodārzā veiksmīgi vairojušies arī dzīvnieki, kurus saskaitīt varētu būt pagrūti – 53 sugu bezmugurkaulnieku (kukaiņu, zirnekļu un gliemju) pēcnācējus vienkāršāk būtu uzskaitīt kilogramos...

Visai apjomīga 2010. gadā bijusi arī sadarbība ar citvalstu zoodārziem – uz Rīgas zoodārzu atvesti 83 sugu dzīvnieki, bet aizvesti 66 sugu pārstāvji.

Kopumā Rīgas zoodārza dzīvnieku sugu daudzveidība un skaits palicis gandrīz nemainīgs un šobrīd varam lepoties ar 408 sugu 3007 dzīvniekiem. 

Laime dubultā!

Kad pirms vairāk nekā 10 gadiem jauko, svītrastaino kaķu lemuru ģimenē piedzima pirmais mazulis (kurš drīz ieguva vārdu Streipiņš), tā bija teju vai sensācija. Nu jau lemuru ģimenes pieaugums ik ziemas beigās tiek uzskatīts par pašsaprotamu.

Taču šogad kaķu lemuru māte Seimure atkal prata pārsteigt – šoreiz laižot pasaulē ņiprus un dzīvelīgus DVĪŅUS! Lemuriem tā nu nekādi nav ikdienišķa parādība, taču izskatās, ka pieredzējusī māte ar saviem pienākumiem tiks galā godam. Pirmajās dienās mazliet apgrūtinoša bija tēva Jaceka un citu lemuru lielā interese par jaundzimušajiem. Šobrīd viens lemurēns jau iemanījies uzrāpties mātei uz muguras (otrs joprojām labprātāk atrodas mātei pie krūtīm), tā atvieglojot pārvietošanos pa mītni. Visērtāk mazos apskatīt 13.00, kad katru dienu notiek lemuru publiskā barošana ar banāniem.

Savvaļā kaķu lemuri sastopami Madagaskarā. Pirmos trīs šīs sugas pārstāvjus uz Rīgas zoodārzu atveda no Kobes (Japānā) zoodārza 1996. gadā (plašāk par kaķu lemuriem – zoodārza mājaslapā).

Varenais punduris
Atšķirībā no katas lemuriem, pundurkalitriksi Letīcija un Monstro ar pēcnācējiem sevi līdz šim neapgrūtināja, tāpēc īpašs prieks par beidzot sagaidīto mazuli!

Dienvidamerikā dzīvojošos pundurkalitriksus pamatoti uzskata par pasaulē mazākajiem pērtiķīšiem. To svars ir 30-50 grami! Šie «sīkaļas» var pretendēt arī uz citu savdabīgu rekordu. To mazuļi dzimst patiešām vareni – sver 1/4 no mātes svara! (salīdzinājumam–jaundzimušam cilvēkbērnam būtu jāsver 20 kg!)

Tomēr dabā viss iekārtots gana gudri – pundurkalitriksu tēvi ir neparasti labi palīgi «dižmazuļa» audzināšanā. Arī jaunais tētis Monstro labprāt nēsā savu pirmdzimto, kurš parasti pieplacis mugurai kā liela mugursoma. Kad pienāk barošanas laiks, mazulis uz laiku tiek atkal uzticēts mātei. Divatā var tikt galā arī ar šādu «akcelerātu» (plašāk par pundurkalitriksiem – zoodārza mājaslapā).

Pundurkalitriksu ekspozīcija meklējama Terārija ēkā, blakus papagaiļiem un ķirzakām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu