Dzīvi mēs esam, bet mums vairs nav nekā. Viss sadedzis

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Ugunsnelaime septiņu cilvēku ģimeni atstāj ar to, kas bijis mugurā.

Turpmāk pārtikas banka «Paēdušai Latvijai» sniegs atbalstu smagās traģēdijās cietušām ģimenēm, operatīvi nogādājot tām pārtikas pakas un regulāri rīkojot arī atbalsta talkas, aicinot līdzcilvēkus ziedot ģimenēm nepieciešamās mantas, tā nodrošinot pirmo palīdzību pēc nelaimes gadījuma.

Pirmā ģimene, kam šāda veida palīdzība sniegta, ir Jelgavas novada Jaunsvirlaukas pagastā dzīvojošā Kurtišu ģimene. 17 gadus koptais un iekārtotais īpašums «Kaķpēdiņas» 6.aprīlī pārdesmit minūšu laikā pārvērtās melnās oglēs – uguns iznīcināja visu, kas ilgus gadus tika krāts, kas ikdienu padarīja saulainu un prieka pilnu.

Šajā liktenīgajā 6.aprīļa dienā abi vecāki – Inese un Jānis – atradās savās darba vietās, bet ģimenes vecākās atvases – piecpadsmitgadīgais Edgars un vienpadsmitgadīgais Sandis apguva zinības vietējā skolā. Tobrīd īpašumā atradās vien vecmāmiņa Lūcija, kura veica dažādus dārza darbus kopā ar palīgu – divus gadus veco Kristeru. Sieviete ar asarām acīs atceras, ka pēc dārza darbiem kopā ar mazo puisēnu devusies uz divstāvu ģimenes māju atveldzēties, taču, atverot durvis, Lūcijas kundzi pārsteidzis melns dūmu mākonis. Kaut arī sieviete nekavējoties steigusies pie kaimiņiem, lai izsauktu ugunsdzēsējus, bijis jau par vēlu – ierodoties glābējiem, liesmas jau bija nekontrolējamas, un nama jumts iegruvis.

Lūcijas kundze notikušo atceras ar šausmām un asarām acīs: «Kad, atverot durvis, pretī bija vien dūmu siena, biju panikā – nevarēju saprast, ko tagad darīt. Gribēju skriet iekšā kaut ko paglābt, bet tad sapratu, ka es taču nosmakšu... Un mazais Kristeriņš ārā viens pats! Ir vienkārši briesmīga sajūta, ka neko nevar izdarīt – ir tikai jāgaida, kad atbrauks glābēji.»

Postošais ugunsgrēks, iespējams, izcēlies no īssavienojuma elektroinstalācijā, kas ilgi kopto ģimenes māju nopostīja pilnībā, ģimeni atstājot vien ar to, kas mugurā. «Dzīvi mēs esam, bet mums vairs nav nekā... Viss sadedzis,» – tie bija Lūcijas kundzes vārdi, zvanot meitai, lai paziņotu traģisko vēsti.

Arī Lūcijas kundzes meita Inese, kura šajās mājās pavadījusi visu bērnību, tagad staigā gar krāsmatām un atceras gan darbu, gan, ilgi strādājot, sapelnītos līdzekļus, kas ieguldīti mājas remontā, mēbelēs un tehnikā. «Tagad tas viss ir vienā čupiņā. Ļoti sāp sirds par datoru, kam tik ilgi krājām naudu, un mūsu gultu, par kuru sapņojām jau gadiem. Jaunajā guļvietā paspējām pārlaist tikai vienu nakti,» atklāj Inese Kurtiša.

Kaut arī izpostīts tika viss, Kurtišu ģimene rokas nav nolaidusi, un, pateicoties atsaucīgu cilvēku saziedotajiem līdzekļiem un tuvāko radinieku darba rokām, «Kaķpēdiņu» saimniecības ēka pārtop par jaunu ģimenes māju septiņiem cilvēkiem. Tomēr vēl ir nepieciešams liels atbalsts, lai ģimenes atvasēm atkal būtu vieta, kuru saukt par mājām, – nepieciešami gan būvmateriāli, gan arī finanšu līdzekļi, jo resursu saimniecības ēkas pārbūvei šai ģimenei diemžēl nav.

LNT raidījuma «Degpunktā» komanda kopā ar Latvijas Samariešu apvienību projekta «Paēdušai Latvijai» ietvaros ģimenei jau nogādājusi pārtikas pakas. Tomēr, lai trīs bērnu ģimene spētu nostāties paši uz savām kājām, ir nepieciešama ikviena cilvēka palīdzība.

www.paedusailatvijai.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu