Pasaules gala sludinātājs apmulsis par nepienākušo pastardienu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Amerikāņu pastardienas sludinātājs Herolds Kempings žurnālistiem atzinis, ka viņš jūtas apmulsis par tā arī nepienākušo pasaules galu šajā nedēļas nogalē.

Tikmēr medijos un internetā nepienākusī pastardiena izraisījusi neviltotu jautrību.

Kalifornijas kristiešu radio «Family Radio Worldwide» dibinātājs Herolds Kempings pēdējos mēnešos aktīvi sludināja, ka šā gada 21.maijā sešos vakarā sāksies pasaules gals.

89 gadus vecais Kempings - bijušais inženieris - apgalvo, ka viņa aprēķini balstīti uz sīku Bībeles analīzi un ārējiem notikumiem, piemēram, Izraēlas valsts dibināšanu 1948.gadā. Saskaņā ar Kempinga doktrīnu 21.maijam vajadzēja kļūt par Uzņemšanas dienu, kad debesīs nonāks visi ticīgie, bet pārējie paliks uz Zemes visu ciešanu periodu, kamēr iestāsies pasaules gals. Saskaņā ar Kempinga vārdiem tam jānotiek 21.oktobrī.

Lai izplatītu vēsti, Kempinga sekotāji pēdējos mēnešos izvērta masveida kampaņu, informējot līdziedzīvotājus par tuvojošos apokalipsi sabiedriskā transporta pieturās, izplatot bukletus uz ielu stūriem, izvietojot plakātus un uzrunājot svešiniekus. Veselas misionāru grupas arī ceļoja pa Latīņameriku un Āfriku, lai vēsti izplatītu arī ārpus savas dzimtenes.

Saskaņā ar Kempinga pareģojumu vienai no pirmajām vietām, kuru ķers Dieva sods, vajadzēja būt Jaunzēlandei, taču plkst.18 pienāca un pagāja bez kādiem vērā ņemamiem notikumiem.

Tāpat arī Eiropā un ASV Kempinga sludinātais termiņš pagāja bez dramatiskiem notikumiem un bez ticīgo masveida uzņemšanas paradīzē.

Pats sludinātājs pastardienu pavadīja savās mājās aiz slēgtām durvīm un aizvērtiem aizkariem, nereaģējot uz žurnālistu mēģinājumiem iegūt viņa komentārus par tā arī nepienākušo pasaules galu.

Tikai svētdien Kempings uz brīdi parādījās uz savas mājas sliekšņa, atzīstot žurnālistiem, ka jūtas apmulsis par notikušo.

«Es meklēju atbildes. Bet tagad man nav nekas vairāk ko teikt. Es pirmdien atgriezīšos darbā un tad pateikšu ko vairāk,» sacīja Kempings.

Tikmēr pie Kempinga sekotāju galvenās mītnes sapulcējušies daudzi dažādu citu reliģisko grupu ticīgie, lai iedrošinātu satriektos pastardienas gaidītājus.

«Es vēlos mudināt viņus nezaudēt savu ticību, jo viņi ir klausījuši vilkam aitas ādā, un Jēzus ir sacījis, ka būs vilki aitas ādās,» sacīja Džekija Alnora.

Pēc viņas novērtējuma, Kempings, mēģinot paredzēt pasaules galu, sagrozījis Dieva vārdus, bet tikai Dievs zina, kad pienāks pastardiena.

Saistībā ar Kempinga pareģojumu ASV šajā nedēļas nogalē bija ieviests palielināts skaits pašnāvību novēršanas telefona numuru, baidoties, ka sludinātāja sekotājus pastardienas neatnākšanas dēļ piemeklēs depresija.

Tikmēr mediju un interneta vidē Kempinga neveiksmīgais pareģojums izraisīja neviltotu jautrību gan ateistu, gan kristiešu vidū.

«To neviens neuztvēra nopietni,» aģentūrai AFP sacīja Austrālijas Evaņģēliskās alianses teologs Ians Pakers, piebilstot, ka 21.maijā sludinātā pastardiena uztverta ar atklātiem jokiem.

Īpašu uzjautrinājumu izraisījis arī fakts, ka šis bija jau otrais Kempinga neveiksmīgi pareģotais pasaules gals, - iepriekšējo viņš solīja 1994.gada 6.septembrī.

Kristus otrās atnākšanas solījums ir bijis viens no kristietības pamatelementiem kopš pašiem reliģijas izveidošanās sākumiem. Šie notikumi tiek daiļrunīgi aprakstīti Atklāsmes grāmatā, kas gadsimtiem iedvesmojusi kristiešus.

Tomēr retā baznīca vēlas noteikt pasaules gala datumu, vēršot uzmanību uz vārdiem Marka un Mateja evaņģēlijos, ka neviens nevar paredzēt dienu vai stundu, kad tas notiks. Taču Kempinga vēstij līdzīgi pareģojumi nav nekas jauns. Viens no slavenākajiem bija sludinātājs Viljams Millers, kas pasaules galu paredzēja 1844.gada 22.oktobrī. Tā kā 1844.gada 23.oktobrī pasaule bija turpat, kur iepriekš, to sāka dēvēt par Lielās vilšanās dienu. Daži no pieviltajiem vēlāk izveidoja Adventistu baznīcu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu