Eksprezidente: zem katra oligarha vai tirāna ir vesela piramīda

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

«Neviens oligarhs vai tirāns nestāv viens pats, zem viņa ir piramīda, ar kuru viņi dalās ar saviem labumiem,» tā intervijā TV3 raidījumam «Nekā personīga» atzina eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

«Lembergam bija savi stipendiāti, kuru vārdi ir publicēti. Bija melnā, slepenā kase, no kuras regulāri tika izmaksātas stipendijas tiem, kas vajadzības brīdī atbalstīja tādu vai citādu lēmumu,» norādīja eksprezidente, atzīstot, ka Latvija šajā ziņā nav unikāla, un tāda ir cilvēka daba.

«Šādi stipendiāti ir tie, kas to situāciju ir noturējuši. Jautājums – kā mēs to varam kontrolēt. Mums ir veselas 11 iestādes, kurām ir izmeklēšanas tiesības, bet es esmu vīlusies viņu izmeklēšanu rezultātos. Ne jau tikai Saeimas 100 cilvēki, kurus atlaidām, un ne jau trīs nosauktie oligarhi ir vainīgi šajā situācijā,»  uzskata Vaira Vīķe - Freiberga.

«Padomiskā domāšana, šie mazie staļiniņi, kas sēž katrs savā varas postenī un cenšas to nelietīgi izmantot savā labā. Jāprotestē pret šādām situācijām. Tautai jāapzinās, ka tai nav jāiet ar šokolādes kastīti pie ierēdņa, un nav veikalniekam no Valmieras četras reizes jābrauc uz Rīgu, kā tas bija dažus gadus atpakaļ, lai piereģistrētu savu kases aparātu. Ja pret to skaļi protestēsim visos līmeņos, tad notiks tās ilgi gaidītās pārmaiņas, kas ir vajadzīgas,» uzskata eksprezidente.

Atbildot uz jautājumu, vai var uzticēties Zatleram un viņa partijai, viņa teica: «Neesmu redzējusi zinātniski tādu testu cilvēkam, kas atļautu elektorātam pateikt – lūk, šis ir tas mesija un pestītājs, ko gaidījām, un kurš, uz ūdens staigādams, atnesīs mums pestīšanu un visu vērsīs citādāk. Vēlētāji dāvā savu uzticības kredītu, bieži tas ir protesta balsojums,»  teica Vīķe-Freiberga.  Kā piemēru eksprezidente minēja ASV prezidentu Baraku Obamu, kurš solīja pārmaiņas, cilvēki viņu ievēlēja, bet tagad daudzi ir vīlušies, jo viss ir citādi. «Nu, tāda ir dzīve,» teica Vīķe-Freiberga.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu