Dienvidaustrumāzijas kino šogad izraudzīts par «Arsenāla» fokusu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Dienvidaustrumāzijas kino šogad izraudzīts par «Arsenāla» fokusu - programmu, kura ar īpaši koncentrētu skatienu pievēršas citkārt neaizskartiem kinomākslas brīnumiem. Filmas, kas pēdējo gadu laikā tapušas Filipīnās, Taizemē, Malaizijā, pamazām iekaro arī Eiropas kino festivālus, vienlaikus spējot saglabāt eksotisko pievilcību un savdabīgu skatu uz lietām, parādībām un cilvēkiem.

Dienvidaustrumāzijas neatkarīgais kino ir izteikti lokāls, un ne jau stila, estētikas vai uzņemšanas specifikas, bet gan izraudzītās vietas ziņā. Cilvēka nepastarpinātā saikne ar zemi, dabu, dzīvesveidu un ticību kļūst par kinostāsta pamatakmeni, kuru velt tālāk pa balto smilšu pludmali, aplipinot ar pārdabiskiem stāstiem un krāšņām ikdienas metaforām.

«Arsenāla» fokusa programmā iekļautas 5 Dienvidaustrumāzijas reģionā tapušas un šo reģionu raksturojošas filmas. Attālinātas, bet aizvien drošā sasaistē ar dabu un pārdabisko ir Taizemē tapušās filmas «Hi - So» un «Ikdienišķs stāsts», kas tiecas cilvēku uzlūkot kā kosmopolītiskas sabiedrības daļu, savukārt filipīniešu režisora Aurejus Silito vizuāli spilgtā filma «Busongs» saglabā izteikti lokālu un personisku skatījumu uz apkārt esošo un notiekošo. «Gads bez vasaras» vietas izjūtas ziņā ir filma, kas nepārprotami norāda uz Dienvidaustrumāzijas reģiona kino savdabību: bērnības fantāzijas, nepieradinātas dabas skaistums un ik brīdi klātesošie senču gari. Brilante Mendoza filmā «Vecmāmiņa» atklāj dzīvesgudras sievietes stāstu par nabadzību un izdzīvošanas alkām, kas tomēr aizvien piekāpjas ģimenes vērtību un neaptraipītas sirdsapziņas priekšā.

Dienvidaustrumāzijas kino rada kārdinājumu, kuram grūti pretoties. Iespējams, ka savas eksotikas, vizuālās bagātības un cilvēciskā pieklusinājuma dēļ, šīs filmas ļauj atklāt dziļi zem ikdienas steigas un realitātes apslēptās fantāzijas.

Starptautiskais kino festivāls «Arsenāls» norisināsies no 10.septembra līdz 18.septembrim kinoteātros «Citadele» un «K Suns».

Ieskaties «arsenals.lv» un atklāj jaunāko par «Arsenāla» filmām un īpašajiem notikumiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu