«Arsenāls» aicina uz kino maratonu - ik dienu īpaša filmu programma

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Divas konkursa skates – starptautisko un Baltijas –, Vakara filmu seansu ar spilgtākajiem šī gada Rietumu kino pārsteigumiem un tuvējo Austrumu «jaunajiem viļņiem», neierastus rakursus un ekrāna dialogus – Panorāma – un tematisko programmu, kas šogad fokusējusies uz Dienvidaustrumāzijas kino pērlēm, papildinās četras īpaši šī gada «Arsenālam» veidotās filmu programmas, atklājot gan jaunas teritorijas, gan tehniskos risinājumus un kino harmonisko saspēli ar mūziku kā mākslu un dzīvesveidu.

Mūzikas filmu programma būs gards kumoss tiem kino skatītājiem, kas abas šīs kaislības – kino un skaņu mākslu – ik dienas izjūt kā pastāvīgi klātesošu parādību. Reno Barrē un Florāna de Latillaja piedāvājums «palūkoties tālāk par virspusēji redzamo», filma «Benda Bilili!», vēsta par Kongo ielu muzikantu grupu. Aizmirstoties mūzikas kaislībās, lielpilsētas nomalē dzīvojošie muzikanti spēj pārvarēt pat visskarbākās dzīves nedienas un apņēmīgi tiekties pēc aizvien augstākām slavas virsotnēm.
No pārliecinošas mūziķa karjeras līdz vīna darītavai nonācis šķietami netipiskais zemkopis Menards Džeimss Kīnans (amerikāņu rokmūziķis), kas dokumentālajā filmā «Asinis vīnā» dalās savā pieredzē par mūziku, par vīnu un uzdrīkstēšanos riskēt savu sen loloto ilūziju vārdā.

Jaunā un daudzsološā gvatemaliešu režisora Hulio Ernandesa Kordona filma «Elles marimbas» ļauj ielūkoties izbijuša muzikanta, marimbas spēlmaņa dona Alfonso eksperimentiem ar šķietami tradicionālo instrumentu. Smagais metāls kļūst par klasiskās marimbas ellišķīgo piedevu, iepriekš nedzirdētu skaņu sakausējumu, kas liek nodrebēt Gvatemalas ielām.

Daudz mierīgākās skaņkārtās ar savu neparasti parasto dzīvi iepazīstina Hosē Gonzaless. Pasaulslavenā mūziķa personība tiek atklāta video dienasgrāmatās, koncertierakstos un epizodēs no pasaules turnejām. Zviedru režisoru Mikela Kī Karlsona un Frederika Egertranda apkopotais materiāls kļūst par dokumentālu apstiprinājumu mūziķa visnotaļ neierastajam dzīves tvērumam.

Pilnvērtīgai mūzikas programmai vēl pietrūkst mazliet klasikas. Argentīnas tango restorānā „El Chino”, kas gadu desmitiem bijusies izslavēta un cilvēku pārpildīta pulcēšanās vieta Buenosairesas sirdī, izskanējuši pēdējie aplausi un nodzisušas sarkanās laternu gaismas. Hermans Krals, muzikālu dokumentālo filmu autors, ļauj atkal uzjundīt tango kaislībām, savus «Pēdējos aplausus» veltot vienai no skaistākajām un emocionāli piesātinātākajām Argentīnas kultūras zīmēm.

Starptautiskais kino festivāls «Arsenāls» norisināsies no 10.līdz 18.septembrim kinoteātros «Citadele» un «K Suns».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu