Dzīvnieku ārstēšana ir apdraudēta

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunais gads atnesis nepatīkamu "dāvanu" lopkopjiem – pievienotās vērtības nodoklis veterinārajiem medikamentiem palielināts no 5 uz 21 procentu. Latvijas Veterinārārstu biedrība uzskata, ka tāda rīcība ir nepārdomāta.

Alūksnes veterinārārste Jeļena Logina domā, ka lauksaimnieki centīsies mazāk iegādāties veterinārās zāles un izmantot ārsta pakalpojumus. Tomēr, ja medikamenti būs vajadzīgi, protams, tos pirks. Tiesa, vispirms mēģinās iztikt, izmantojot pašārstēšanās iespējas. "Vismaz es tā darītu, nevis skrietu uzreiz uz aptieku. Protams, dzīvniekiem tāpat kā cilvēkiem var dot zāļu tējas. Tikai grūti paredzēt, cik tās palīdzēs. Situācija, protams, ir bēdīga, un tas nozīmē, ka var gadīties visādas neparedzamas situācijas," spriež J.Logina.

Profilakse samazina saslimšanas risku

Pārtikas un veterinārā dienesta Alūksnes rajona pārvaldes vadītājs Marģers Kamerāds ar kolēģiem pārrunāja straujo nodokļa likmes pieaugumu par 16 procentiem. Viņš uzskata, ka tas ir traģiski, jo zemnieki nevarēs vairs iegādāties zāles vai arī tās pirks ļoti ierobežoti. "Lai ganāmpulku īpašnieki varētu nodrošināt dzīvnieku veselību, acīmredzot vairāk ir jādomā par profilaksi - par lopu norūdīšanu un savlaicīgu vakcināciju. Profilakse tomēr ir lētāka nekā ārstēšana," norāda M. Kamerāds.

Viņš iesaka slaucamās govis un teliņus arī ziemā laist pastaigās, lai tie varētu uzņemt ultravioletos starus, kas ir D vitamīna sintezators. Būtu vēlams izbarot sasmalcinātus zariņus un skujas, kas satur minerālvielas un vitamīnus, gatavot siena smalkumu vai pelavu uzlējumus. Protams, svarīga ir pilnvērtīga un daudzpusīga ēdināšana, kā arī tīrība un sanitāro normu ievērošana novietnēs. "Vieglāk un ērtāk ir iedot dzīvniekam medikamentus, bet ar tiem ne vienmēr var atrisināt veselības problēmas. Jāatceras, ka profilakse samazina saslimšanas risku," norāda M.Kamerāds.

Lieto dabiskus līdzekļus, nevis zāles cilvēkiem

Jaunannas pagasta zemnieku saimniecības "Jaunsvari" īpašniece Ņina Belmane atzīst, ka PVN likmes palielināšana prasīs lielākus izdevumus. Viņa uzskata, ka viss ir atkarīgs no saimnieka, kādas ir tā zināšanas par dzīvnieku labturību. "Vairāki zemnieki ir ļoti zinoši, turklāt daudzkārt prot iztikt bez zālēm. Savukārt citi izmanto tikai veterinārās zāles. Es ar medikamentu lietošanu neaizraujos. Diezgan daudz izmantoju dabas ārstnieciskos līdzekļus," saka Ņ.Belmane. Viņa atzīst, ka skujas ļoti labi var izmantot.

Tiesa, var gadīties, ka saslimušās govs vai cita mājdzīvnieka īpašnieks meklē pavisam citas alternatīvas iespējas ārstēšanai. Alūksnes rajons atrodas Krievijas pierobežā, tāpēc iespējams no kaimiņvalsts ievest levomicetīnu (zāles pret caureju) vai citas cilvēku ārstēšanai paredzētas zāles. "Tāds risks pastāv. Taču, ja govs īpašnieks tā rīkojas, tad pienā tiks atklātas inhibitoru vielas, ko nosaka divas reizes mēnesī," ir pārliecināts M.Kamerāds. Viņš uzsver, ka zemnieki ir izdzīvojuši vēl grūtākos laikos, tāpēc arī tagad viņi izturēs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu