«Arsenāls»: Flandrijas un Nīderlandes filmu programmā izrādīs sieviešu veikumu kino jomā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Starptautiskais kino festivāls «Arsenāls» īpašajā Flandrijas un Nīderlandes filmu programmā piedāvās noskatīties patlaban atzītāko šo reģionu pārstāvošo režisoru-sieviešu darbus kino jomā.

Nanauka Leopolda, Meika de Jonga, Dorotē van den Berga, Uršula Antoņaka, Fjēna Troka un Karolīna Štrube skatītājiem atklās sievietes skatījumu uz kino mākslu kā vietu, kur tēlos un alegorijās ieslēpta vispatiesākā dzīves realitāte.
Šķietami vīrišķīgā režisora profesija gana labi iegulst arī sievietes rokās, radot emocionāli spēcīgus un vizuāli spilgtus kino paraugus. Lai arī cik dažādi būtu filmu stāsti vai notikumi, sieviete savā kino valodā allaž vēsta par Ādamu un Ievu, par divām ābola pusītēm, kuras, tikai kopā saliktas, spēj veidot tik tīkamo, noapaļoto ideāla formu, pauda Lizuma.

Starptautiskā kino festivāla «Arsenāls» Flandrijas un Nīderlandes filmu programmā būs skatāma režisores Uršulas Antoņakas filma «Nekā personīga», kas atklāj dažādās vientulības izpausmes. Festivāla Starptautiskajā konkursā būs iekļauta arī šīs režisores filma «Kods: zils».

Nanaukas Leopoldas filma «Brauna kustība» izteikti lakoniski vēstīs par ārstes Šarlotes dzīvi, kurai ir veiksmīga karjera, mīlošs laulātais draugs, abu mīlestībā radīts dēls, tomēr filmas galvenās varones dzīvē trūkst emocionālā piepildījuma. To režisores Leopoldas filmas varone meklē anonīmu, dažādiem defektiem apveltītu vīriešu apskāvienos.

Savukārt nīderlandiešu režisores Meikas de Jongas filma «Džoja» noskaņas ziņā būs daudz skarbāka un vairāk pietuvināta ikdienas realitātei. Ārēji robustā un agresīvā Džoja, kura vēlas satikties ar savu pirms 18 gadiem zaudēto māti, pamazām atklāj vēl neapzinātas emocijas pati sevī. Bērnības iespaidi un to atstātās pēdas ir filmas režisorei tuva tēma arī iepriekšējos kino darbos.

Filma «Zudušo cilvēku lauks» būs režisores Karolīnas Štrubes debija pilnmetrāžas kino. Filma stāsta par vietu, kurā dzīvo, strādā, satiekas un apmaldās cilvēki, vietu, kur starp augstsprieguma līniju tīkliem un nepārredzamiem horizontiem atrast vietu cilvēciskām emocijām un laimīgai kopā būšanai.

Cilvēciskā zaudējuma tēmu papildinās arī režisores Fjēnas Trokas filma «Nepateiktais». Šajā filmā vēl piecus gadus pēc meitas pazušanas laulātais pāris nespēj samierināties ar traģisko zaudējumu, par ko nemitīgi atgādina apkārt esošās lietas un negaidīti satiktie cilvēki, savukārt režisores Dorotē van den Bergas filma «Mana karaliene Karo» būs skatījums uz kolektīvo sabiedrību 70.gados, kad puķubērnu, miermīlības un laimīgas dzīvošanas saukļu ielenkumā nereti tiek pazaudēts subjektīvais vērojums uz lietām un novārtā atstāts pats tuvākais - ģimene.

Starptautiskais kino festivāls «Arsenāls» īpašo Flandrijas un Nīderlandes filmu programmu skatītājiem piedāvās sadarbībā ar Flandrijas valdības un Nīderlandes Karalistes valdības pārstāvniecībām Latvijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu