ASV diplomāti par Zatlera ievēlēšanu prezidenta amatā: tā bija traģikomēdija

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

ASV vēstniecība 2007.gadā notikušās Latvijas prezidenta vēlēšanas, kurās par Valsts prezidentu tika ievēlēts Valdis Zatlers, raksturojusi kā traģikomēdiju, liecina «WikiLeaks» publiskotā amerikāņu diplomātu slepenā telegramma.

ASV vēstniecības Rīgā 2007.gada 29.maijā sūtītā telegrammā iekļauts apjomīgs ziņojums par prezidenta kandidātu meklēšanu un tās aizkulisēm.

Apjomīgais ziņojums ar virsrakstu «Latvijas prezidenta vēlēšanas - traģikomēdija» ironiski strukturēts kā luga ar prologu, vairākām ainām un nobeigumu.

«Ja šis process būtu luga vai filma, tā būtu lieliska izklaide. Pagriezieni un pavērsieni ir negaidīti un dažkārt pat neticami. Diemžēl tā nav luga, bet NATO sabiedrotās valsts un ES dalībvalsts prezidenta izraudzīšanas process,» teikts telegrammā.

«Nav šaubu, ka pēc uzvaras vēlēšanās un valdības izveidošanas, koalīcijai ir tiesības izraudzīties prezidentu, kas tai liekas vislabākais. Diemžēl viņu definīcija «vislabākais» paredz savu interešu aizstāvību, nevis valsts,» norāda amerikāņu diplomāti.

Kā ziņots, Zatlers 2007.gadā tika ievēlēts Valsts prezidenta amatā, valdošajām partijām vienošanos par viņa kandidatūru panākot Rīgas Zoodārzā. Šogad Zatlers kā pirmais no atjaunotās Latvijas prezidentiem netika pārvēlēts amatā uz otro termiņu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu