Kino brīvdienas «Arsenālā»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Jau šo sestdien, 10.septembrī, «Kino Citadele» ver durvis Starptautiskajam kino festivālam «Arsenāls», kas brīvdienu kino baudītājiem sarūpējis plašu un daudzveidīgu filmu programmu.

Brīvdienu rīta cēlienu «Arsenāls» sāk ar franču komēdiju «Augšējā stāvā pa kreisi». Berlīnes kino festivālā šī filma izpelnījusies gana lielas ovācijas, un ne velti saņēmusi arī prestižās FIPRESCI žūrijas balvu. Humora un pārpratumu pilns stāsts par Parīzes imigrantu rajona ikdienu, par parādu piedzinējiem un pašiem parādniekiem, kas nereti šos birokrātiskos procesus uztver ar visai sakāpinātām emocijām. Kad pie Moada dzīvokļa durvīm pieklauvē valdības ierēdnis Fransuā un, atsvabināts no ķīlnieka statusa, no laika putekļiem un skapja atvilknēm izvelk vecā alžīriešu terorista pagātnes grēkus, Moada dēla Salema ne pārāk draudzīgajai rīcībai šķiet rasts ģenētisks pamatojums. Ironiska trillera noskaņās ieturētā triju vīriešu spēle šķietami parastā imigrantu dzīvoklī varētu kļūt par brīvdienu rīta kino enerģijas lādiņu.

Jau plkst.13.00 pirmo reizi ieskanēsies arī «Arsenāla» muzikālo filmu programma «Kino klausule». Sestdienas rītā skatāma mērķtiecības un skaņu mīlestības caurstrāvotā «Benda Bilili!», kuru atzinīgi novērtējuši ne vien pasaules kino kritiķi, bet arī pašmāju ekrāna mākslas un mūzikas pasaules zinātāji. Ja tomēr kārojas kā mazliet skarbāka, noteikti jāatgriežas kinoteātrī arī vakarā, plkst. 21.30, lai paviesotos rokmūziķa Meinarda Džeimsa Kīnana Arizonas vīna laukos - filma «Asinis vīnā».

Brīvdienu aktivitātēs noteikti iederas arī pirts. Viena no «Arsenāla» kailākajām filmām «Vīru kārta» ir somu dokumentālais stāsts par vietu, kur dažāda vecuma, garuma, svara un izskata vīrieši atklāj pirts baudas, kā arī fiziskā un emocionālā kailuma brīdi. «Arsenāla» Panorāmas filma atklāj ne vien somu kino horizontus, bet arī ritualizētā pirtī iešanas procesa īpašo nozīmi Somijas vīriešu dzīvē. Turklāt, vīru kārta» ir pirmā Somijā tapusī dokumentālā filma, kas jelkad tikusi nominēta Amerikas Kinoakadēmijas balvai.

Sestdienas rītā «Arsenāls» aicina palūkoties mazliet tālāk par lielpilsētas nomales peripetijām Eiropas ikdienā, » Arsenāla» fokusa programma «Kaut kur Āzijā...» piedāvā ielūkoties Taizemes augstākās sabiedrības cīņā par cunami skartās teritorijas postu un drupām, uz kurām filmas «Hi-So» varoņiem celt jaunu dzīvi un atrast jaunu identitāti. Filma par diviem cilvēkiem, divām kultūrām, valodām un sociālajiem slāņiem, kas ielaužas priekšstatos un atmiņās par savulaik tik tuvo un pazīstamo bērnības pilsētu Bankoku.

Neiztrūkstoši «Arsenāls» piedāvā arī smalkus un dziļi emocionālus attiecību stāstus. Pirmajā festivāla dienā skatāmas filmas no Flandrijas un Nīderlandes kino programmas - «Brauna kustība» un «Mana karaliene Karo» -, kā arī šīgada Berlīnes kino festivāla pārsteigums, irāņu kino pērle «Šķiršanās», kas «Kino Citadele» tiks demonstrēta sestdien, plkst.15.30.

Filma, kas noteikti jāredz tieši 10.septembrī ir Aleksandra Mindadzes » Sestdienā», kas vēsta par vēl dzīvā atmiņā esošo 1986.gadu un Černobiļas traģēdiju, kas kļūst par likteņa lēmēju filmas «Sestdienā» galvenajiem varoņiem.

Bet tiem, kam tomēr tuvāka Holivuda un atpazīstamas aktieru sejas, «Arsenāls» sarūpējis Džodijas Forsteres jaunāko filmu «Bebrs» ar pašu Fosteri un filmas «Maveriks» partneri, nu grēkā kritušo aktieri un režisoru Melu Gibsonu galvenajās lomās.

www.arsenals.lv/arsenals

Starptautiskais kino fesitivāls «Arsenāls» jau no 10.līdz 18.septembrim norisināsies kinoteātros » Kino Citadele» un «K Suns».
Kino notiek «Arsenālā"!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu