Šovā «Mūsu zelta dziesma» noskaidrotas 3 pēdējās pusfināla dziesmas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TV3 publicitātes foto.

16.oktobrī TV3 šovā «Mūsu Zelta dziesma» tika atrastas pēdējās trīs pusfināla dziesmas, kuras turpinās cīņu par iekļūšanu finālā. Atrast īstās dziesmas palīdzēja krāsainie kori no šova «Koru Kari» - uz skatuves kāpa Lielvārdes violetais, Liepājas violetais, Jelgavas tirkīzzilais un Rīgas sarkanais koris. 

Žūrijas komisija izvirzīja «Saule, pērkons, Daugava», kuru vakar izpildīja Kārlis Būmeisters, bet skatītāji tālāk virzīja dziesmas «Dzimtā valoda» Ivo Fomina un Jelgavas tirkīzzilā kora izpildījumā un «Pilsētā, kurā piedzimst vējš» simpātiska kvarteta dziedājumā. 

Šova «Mūsu Zelta dziesma» vadītājs Andris Freidenfelds, desmit jauni dalībnieki, žūrijas pārstāvji un šova radošā komanda ir gatavi ilgi gaidītajiem pusfināliem, kuros 22 dziesmas sacentīsies par iespēju nonākt šova finālā. 

16.oktobra vakarā šova tiešraidē dziedātāji un krāsainie kori no šova «Koru Kari» izdziedāja desmit Latvijas likteņdziesmas, lai žūrijas pārstāvji un skatītāji varētu izvēlēties trīs labākās no tām. Žūrijas rindās vakar atradās Daiga Mazvērsīte, Elita Patmalniece, Ints Teteovskis, Dainis Dobelnieks, Guntars Račs, Aivars Gudrais, Arvīds Platpers, Niks Matvejevs, Jānis Ozols un Mārtiņš Brauns.

  • Pirmā uz skatuves kāpa Dace Upīte ar Intaru Busuli, lai izdziedātu Aleksandra Kublinska un Jura Brežģa «Noktirne», viņu sniegumu vērtēja Eolika dalībnieks D.Dobelnieks.
  • Tad par krāsainību un enerģiju gādāja Elīna Seile, Nikolajs Puzikovs un Lielvārdes violetais koris, izpildot «Tikai tā!» Šo priekšnesumu komentēja dziesmas teksta autors G.Račs. Interesanti, ka «Tikai tā!» sākotnēji tapa kā joks, kas speciāli radīts mūzikas un mākslas festivālam «Bildes'87», bet kļuvusi par tautas mīlētu skaņdarbu daudzu gadu desmitu garumā. 
  • Par trešo priekšnesumu gādāja Andris Ērglis, Ivo Fomins, Valters Frīdenbergs un Kārlis Būmeisters, kuri izpildīja dziesmu «Pilsētā, kurā piedzimst vējš». Skaņdarbs tapis kā veltījums Liepājai un liepājniekiem, tajā apdziedātas reālas personas un reāli notikumi, un, lai arī kopš dziesmas tapšanas brīža pagājuši gandrīz 40 gadi, dzintara latvieši vēl joprojām sēž krogos. Simpātiskā kvarteta sniegumu komentēja G.Račs.
  • Nākamā šovā izskanējusī dziesma «Taisnība» tapusi aizvadītā gadsimta 80-to gadu beigās, bet Latvijas populārās mūzikas konkursā «Liepājas Dzintars'89» grupa ar spīdošo patriotisko programmu un jaunajiem izpildītājiem triumfēja un ieguva skatītāju nedalītu mīlestību. Vakar Jāņa Lūsēna un Edvarta Treimaņa-Zvārguļa dziesmu «Taisnība» izpildīja Samanta Tīna un Rīgas sarkanais koris, viņu sniegumu vērtēja grupas «Zodiaks» solo ģitārists Aivars Gudrais. 
  • Pēc tam uz skatuves kāpa Diāna Pīrāgs ar domu biediem, lai izdziedātu Raimonda Paula un Leona Brieža «Atdziedi dvēsele». Šo priekšnesumu komentēja Dziesmu svētku virsdiriģents A.Platpers. 
  • Dziesma, kas vakar izskanēja kā nākamā, ir viena maza, toties ļoti nozīmīga liela un apjomīga muzikāla darba sastāvdaļa. Stāsts ir par Zigmara Liepiņa un Māras Zālītes rokoperu «Lāčplēsis», kas savu pirmizrādi piedzīvoja 1988.gada 23.augustā un kopumā 43 izrādēs to noskatījušies vairāk kā 180 000 skatītāju. Vakar dziesmu «Atgriešanās» izpildīja Emīls Balceris kopā ar Liepājas violeto kori, viņu priekšnesumu komentēja rokoperas galvenais ļaundaris Dīterihs jeb N.Matvejevs.
  • Par nākamo dziesmu «Sanāciet, sadziediet…» ir grūti ko pastāstīt, jo tās autori radījuši skaņdarbu, kas principā viņiem vairs nepieder, jo to pārņēmusi tauta. Šo skaņdarbu dzied mājās, vienatnē, jubilejās, lielās kompānijās un koru svētkos. Vakar «Sanāciet, sadziediet…» izpildīja Valters Frīdenbergs, viņa sniegumu vērtēja A.Platpers. 
  • Nākamais šovā izskanējušais skaņdarbs bija «Dzimtā valoda», kurai ir Ainara Virgas mūzika, Grigore Vieru vārdi Imanta Ziedoņa atdzejojumā. Vakar dziesmu «Dzimtā valoda» izpildīja Ivo Fomins kopā ar Jelgavas tirkīzzilo kori. 
  • Priekšpēdējā šova dziesma «Zibsnī zvaigznes aiz Daugavas» 1985.gadā «Mikrofona» aptaujā ieguva 1.vietu. Komponista Z.Liepina uzdrīkstēšanās tolaik šokēja publiku, lai gan savus patriotiskos uzskatus komponists nekad nav slēpis. Ar tautas vārdiem radītā dziesma «Zibsnī zvaigznes aiz Daugavas» ļoti atgādina dainas, un ir kļuvusi par vienu aizkustinošākajiem sacerējumiem latviešu populārajā mūzikā. Šo skaņdarbu izpildīja Ginta Krievklana, kuras sniegumu vērtēja grupas «Cosmos» dalībnieks, kordiriģents Jānis Ozols. 
  • Šovu noslēdza dziesma «Saule, pērkons, Daugava», kas plašākus komentārus neprasa, un, kurai tiek piedēvēts statuss otra Latvijas valsts himna. M.Brauna dziesmu Raiņa vārdiem dziedāja Kārlis Būmeisters un visi šova «Koru Kari» šī vakara dalībnieki. Sniegumu vērtēja pats dziesmas autors M.Brauns.

Kamēr tika pieņemti vēl pēdējie balsojuma zvani un apkopoti rezultāti, skatītājus ar skanīgu un emocionālu priekšnesumu priecēja M.Brauns ar N.Matvejevu. Abi mākslinieki izpildīja skaņdarbu «Mīla ir kā uguns», kas tapis īpaši Rīgas 810 gadu jubilejai.

Kad tika apkopoti balsojuma rezultāti, noskaidrojās, ka žūrija pusfinālam virza «Saule, pērkons, Daugava», bet skatītāji pirmajā vietā ierindoja «Dzimtā valoda», otro vietu piešķirot «Pilsētā, kurā piedzimst vējš». 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu