ASV gatavo dezinformāciju, lai noķertu nākamo «Wikileaks» ziņu sniedzēju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

ASV īpašā aizsardzības pētniecības aģentūra «Defense Advanced Research Projects Agency» (DARPA) izstrādā datorprogrammu, kas automātiski ražos viltus, it kā slepenus dokumentus kā «ēsmu» slepenas informācijas nopludinātājiem, raksta portāls «Wired.com.«

Projekts atklāts, pētot dažādu militārās nozares pētījumu kopsavilkumus, kas pieejami publiskai apskatei, raksta portāls. Programmatūras ģenerētie dokumenti piefiksēs jebkuras personas, kas tos atrod un apskata, interneta adresi, vienlaikus ceļot trauksmi interneta resursu administratoram. Viens no mērķiem ir atrast aizsardzības iestāžu darbiniekus jeb «savējos», kas dažādu iemeslu dēļ nopludina dokumentus, kurus tie ir autorizēti lietot.

Medijos jau ziņots, ka par lauvas tiesu «Wikileaks» ASV militāristu ziņojumu par karadarbību Irākā un Afganistānā nopludināšana tur aizdomās vienu karavīru, Bredliju Maningu, kuram bijusi piekļuve dokumentu datubāzei. Manings aizturēts un atrodas ASV militārā izolatorā.

Galvenais «dokumentu viltošanas» programmatūras mērķis esot pievilināt iespējamus dokumentu zagļus un nopludinātājus, bet projekta publiskošanas nolūks arī ir sēt bažas iespējamos dokumentu nopludinātājos par viņu pamanīto materiālu autentiskumu.

Kā kuriozu «Wired.com» raksta, ka jebkuram interesentam ir iespējams «testēt» sistēmu, izmantojot DARPA mājaslapu, lai pats sarakstītu savu viltus slepeno dokumentu.

Jau ziņots, ka «Wikileaks» ieguvis un pakāpeniski publiskojis dokumentus no savā rīcībā nonākušajiem simtiem tūkstošu slepenu militāru un diplomātisku ziņojumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu