Spelgonī salst arī zirgam (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Piektdien, 23.februārī, laikraksta “Alūksnes Ziņas” redakcijā tika saņemts Annas pagasta iedzīvotājas zvans. Sarunā sieviete pauda uztraukumu par zirgu, kurš ziemas spelgonī visu diennakti pavada ārā.

Pēc šādas informācijas saņemšanas uz notikuma vietu Annas pagastā devāmies kopā ar Pārtikas un veterinārā dienesta Alūksnes pārvaldes pārstāvjiem. Viņi pārbaudīja saimniecību, izvērtējot gan zirga, gan citu saimniecības lopiņu uzturēšanās apstākļus.

“Attiecībā uz saņemto sūdzību, pārkāpums ir zirgam nepieciešamā patvēruma trūkums nelabvēlīgu laika apstākļu gadījumā. Pārējās neatbilstības neattiecās uz šo gadījumu, turklāt tās nav tik būtiskas, lai rastos kādi sarežģījumi,” vērtējumu atklāj dienesta Alūksnes pārvaldes valsts veterinārā inspektore Ausma Kamerāde.

Viņa saka, ka šis ir pirmais gadījums šogad, kad saņemta sūdzība par nevērīgu izturēšanos pret produktīviem lauksaimniecības dzīvniekiem. Viņa aicina arī citus rajona iedzīvotājus pievērst uzmanību apstākļiem saimniecībās un ziņot PVD darbiniekiem, kuri izvērtēs situāciju un pamatotas sūdzības gadījumā radīs nepieciešamo risinājumu.

Viņa stāsta, ka šāda saimniecības pārbaude tiek veikta pēc jebkuras sūdzības saņemšanas. Ikviena pārkāpuma izvērtēšanā tiek ņemti vērā saimniecībā esošie apstākļi, lai vēlāk tiktu piemērots vai nu konkrēts pārbaudes termiņš, vai jau zināms sods par administratīvo pārkāpumu. A.Kamerāde atzīst, ka šādos gadījumos visefektīvākais ir naudas sods, jo mutisks aizrādījums neesot tik iedarbīgs. Soda apjoms atkarīgs no konkrētiem apstākļiem, tas svārstās no 5 līdz 250 latiem fiziskām vai no 10 līdz 500 latiem juridiskām personām.

Šobrīd saimniecei Annas pagastā noteikts pārbaudes termiņš, kura laikā viņai jānovērš saimniecībā radušās nepilnības. Jau vakar viņas uzdevums bija rast zirgam mājvietu. Uz “Alūksnes Ziņu” jautājumiem saimniece atbildēt nevēlējās, bet A.Kamerāde atklāj, ka iemesli, kādēļ zirgs atradies ārā, ir dzīvnieka agresivitāte un nemierīgums.

“Izrādās, patvērumu zirgam nelabvēlīgu laika apstākļu gadījumā saimniece varējusi dot jau iepriekš. Tas ir ērzelis, kurš nav kastrēts, tāpēc viņa to nav darījusi zirga nemierīguma dēļ. Mēs vienojāmies, ka jau pirmajā naktī pēc mūsu vizītes viņa radīs dzīvniekam patvērumu,” saka A.Kamerāde.

Viņa gan uzsver, ka ne vienmēr saimniekiem tiek dots pārbaudes termiņš, bet uzreiz tiek noteikts naudas sods. Šajā gadījumā būtiskas bijušas saimnieces rūpes par saviem dzīvniekiem, jo it visi saimniecībā esošie lopi bijuši nodrošināti ar kvalitatīvu barību un ikdienā nepieciešamo šķidruma daudzumu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu