Zīlēšana Ziemassvētku vakarā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: APOLLO

Ziemsvētku vakarā neiztiek bez zīlēšanas.

No svina vai sveču taukiem lej laimes. Ielejot izkausēto svinu vai taukus aukstā ūdeni, rodas īpatnēji veidojumi, kurus mēģina iztulkot un paredzēt laimi nākamajā gadā.

Bluķa vakarā istabā ienes miežu graudus un gaili. Graudus nober vairākās kaudzītēs, no kurām katra meita izvēlas savu. Pie kuras kaudzītes gailis iet graudus knābt — tā meita pirmā izies pie vīra.

Meitas iet tumsā no augļu kokiem lauzt zariņus. Kurai jauns zariņš — tai būs jauns vīrs bez mantas; kurai apsūnojis — tai bagāts vīrs; kurai pusnokaltis — tai pusmūža; apsūnojis un nokaltis zariņš sola vecu un bagātu vīru.

Ja Jāņu naktī bijis novīts deviņreiz deviņu puķu vainadziņš, tad, liekot to Ziemsvētku naktī galvā, sapnī var redzēt savu mīļāko — tas nāks vainagu nost ņemt.

Vasarā pītos vainagus var mest eglē; pēc cik metieniem vainags ieķersies — pēc tik gadiem meitu vedīs.

No kaudzes velk žagarus: ja tas ir kupls un taisns — līgavainis būs vesels un bagāts; ja mazs un līks — būs slims un nabags.

Var iet arī kūtī aitas ķert: ja tumsā pirmo noķer aunu — tad nākamo rudeni būs kāzas.

Jaunai meitai jāizslauka istaba, jānes mēsli ārā un jāizber. Pašai jānostājas tiem virsū un jāklausās: no kuras puses dzird suņa riešanu — uz to aizvedīs.

Meitas nes malku uz istabu; ja pagales pa pārim — tad drīz apprecēsies.

Ziemsvētku vakarā jāj uz slotas kāta ap cūkkūti. Pēc tam piesit ar kātu pie durvīm. Kuram kuilis atrukšķ pretī — tas tai gadā apprecēsies.

Gulēt ejot, kājā jāatstāj viena zeķe; kas sapnī nāks zeķi vilkt — tas apprecēs.

Ziemsvētku vakarā nomazgā muti un nenoslaucījies iet gulēt. Pie gultas noliek dvieli un ūdeni. Kas gulētājam sapnī mazgājas un dvielī slaukās — ar to apprecēsies.

Baltu kreklu apvilkušas, meitas iet uz ezeru pie āliņģa un tur apmērcē vienu piedurknes galu. Kurai sapnī kāds nogriež šo piedurkni — tā nākamajā gadā svinēs kāzas.

Zem traukiem uz galda saliek maizi, atslēgu, gredzenu, naudu, smiltis un tad ļauj katram paņemt savējo. Kas izvelk maizi — būs pārticis, atslēgu — kļūs par saimnieku, gredzenu — apprecēsies, naudu — kļūs bagāts, smiltis — mirs.

Ja meita vai puisis apsēžas aizsietām acīm un uzmin, kas tam pieskaras, — tad drīz apprecēsies.
Meitas Ziemsvētku vakarā liek sāls graudiņu uz dzirnavām: ja rītā tas ir izkusis — licēju togad izprecēs; ja ne — viņai vēl jāgaida.

Puišiem jāiemērc rokas āliņģī, pēc tam, atpakaļ neskatoties, jāpārnāk mājā un, ne ar vienu nerunājot, tūlīt jāliekas gulēt, turot rokas zem mutes, — tad nakti nāks līgava klēpī sēdēt.


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu