Lielākie zaudētāji 2011.gadā - Šķēle, Šlesers un Lembergs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Lielākie zaudētāji 2011.gadā ir reiz ietekmīgie Andris Šķēle un Ainārs Šelsers, kuri kopā ar savām partijām - Tautas partiju un partiju LPP/LC - ir pazuduši no politikas, bet zaudētājs ir arī Ventspils mērs Aivars Lembergs («Latvijai un Ventspilij»), kura ietekme līdz ar Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) slikto rezultātu 11.Saeimas vēlēšanās ir lielā mērā samazinājusies, šādu viedokli par aizvadītā gada politiskajiem procesiem aģentūrai LETA pauda sabiedriskās politikas centra «Providus» pētniece Iveta Kažoka.

Pētniece norādīja, ka neskaidrāka politiskā situācija ir izveidojusies ar partiju «Vienotība», jo tā ir kļuvusi par reālu varas partiju ar visām pozitīvajām un negatīvajām sekām - tai vairs nav iespējams visus negatīvos notikumus novelt uz ZZS un «Saskaņas centra» (SC) kopīgajiem balsojumiem, un visās sastrādātajās «šmucēs» pašlaik tiek vainota «Vienotība». Turklāt partijai jārēķinās, kas «godīguma politikas nišā» viņiem ir parādījies konkurents - Zatlera reformu partija. Kažoka piebilda, ka premjera Valda Dombrovska (V) pārstāvētais politiskais spēks ir saglabājis savu 10.Saeimas ietekmi, neraugoties uz salīdzinoši sliktāku rezultātu 11.Saeimas vēlēšanās.

Kažokas vērtējumā, aizvadītā gada zaudētāji esot arī SC, kam vairs nav iespēju ik pa laikam palielināt ietekmi, balsojot kopā ar ZZS. Vairākumu pārstāvošās partijas tik ļoti baidās par reputāciju, ka nevēloties sadarboties ar SC.

2011.gada lielākais ieguvējs bija Latvijas sabiedrība, jo tā šogad ir tikusi pie labāka parlamenta par 10.Saeimu, uzskata Kažoka. Viņa skaidroja, ka Latvijas sabiedrība šogad ir tikusi pie 11.Saeimas, kas vairāk par iepriekšējo baidās no iedzīvotājiem, kuru lielākā mērā uztrauc reputācijas jautājums un kurā strādājošie deputāti vairāk komunicē ar sabiedrību, piemēram, caur portālu «gudrasgalvas.lv», kā arī argumentē pieņemtos lēmumus.

Starp politiķiem vislielākā ieguvēja ir nacionālā apvienība «Visu Latvijai!"-"Tēzemei un brīvībai"/LNNK, kura ir iekļuvusi valdībā un var turpināt viena nacionālā jautājuma proponēšanas jeb atbalstīšanas politiku, nevienam koalīcijas partnerim necenšoties to pārtraukt, piebilda Kažoka.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu