Krāslavas avārijas bojāgājušo bēru izdevumus segs no OCTA garantijas fonda

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Jaungada naktī Krāslavas novadā traģiskajā autoavārijā bojāgājušo bēru izdevumus, likumā paredzētajā kārtībā paredzēts segt no sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas garantijas fonda līdzekļiem, portālu «Apollo» informēja Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas biroja (LTAB) valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

«Lai arī ekspertīzē vēl nav noskaidrota persona, kura autoavārijas brīdī atradās pie transportlīdzekļa stūres, tomēr bojāgājušo radinieki jau var pieteikt zaudējumu atlīdzību sakarā ar cietušās personas apbedīšanu. Likums paredz, ka zaudējumi tiek atlīdzināti par tām personām, kas nav negadījuma izraisītāji, šajā gadījumā tie būtu visi pasažieri, un apbedīšanas izdevumus aprēķina ne mazāk kā astoņu minimālo mēnešalgu apmērā. Šajā summā ietilpst arī tās izmaksas, ko veic valsts un pēc tam kompensē Obligātā civiltiesiskā transporta apdrošināšana (OCTA). Ja faktiskā apbedīšanas izdevumu summa ir lielāka, tiek aprēķināti faktiski iztērētie un dokumentāri apliecinātie saprātīgie izdevumi,» skaidro Stengrevics, piebilstot, ka bojāgājušo piederīgie var pieteikt zaudējumu atlīdzību jebkurā tiem tuvākajā apdrošināšanas kompānijā, kurai nodota pieteikumu administrēšana.

«Tā kā avārijā cietušais transportlīdzeklis piedalījās ceļu satiksmē bez OCTA, zaudējumu atlīdzību sakarā ar cietušo personu apbedīšanu, likumā paredzētajā kārtībā paredzēts segt no fonda līdzekļiem,» informē Stengrevics, piebilstot, ka kopējā iespējamā apbedīšanas izdevumu summa ir ap 10 tūkstošiem latu.

Katru gadu no fonda līdzekļiem tiek izmaksātas ievērojamas atlīdzību summas ceļu satiksmes negadījumos cietušajiem.

Piemēram, 2011.gadā LTAB no fonda kopumā izmaksājis vairāk nekā 910 tūkstošus latu,  tajā skaitā par personai nodarīto zaudējumu 294 tūkstoši latu,  bet 2010.gadā no kopējās izmaksātās 1,3 miljonu latu zaudējumu atlīdzību summas, gandrīz 425 tūkstoši latu izmaksāti ceļu satiksmes negadījumos cietušajām personām.

«Ja autoīpašnieks nav iegādājies OCTA polisi, likums paredz no Fonda izmaksāto zaudējumu atlīdzību regresa kārtībā piedzīt no avāriju izraisījušā transportlīdzekļa vadītāja vai automašīnas īpašnieka. Tā kā Krāslavas novadā notikušo avāriju izraisījušais autovadītājs ir gājis bojā, regresa prasība tiks vērsta pret automašīnas īpašnieku,» informē Stengrevics.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu