Eņģelis, kas visur ģimenei līdzi ceļo somā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bezšķirnes kucīti Anželiku mājās, kur viņa dzīvo, uzskata par eņģelīti. Tāpēc arī tāds vārds tika suņukam. To izraudzījās saimniece – Megija. Šīs meitenes, kā arī viņas jaunākā brāļa Matīsa un mammas Aijas Kalējas dzīve jau divus gadus nav iedomājama bez Anželikas.

Viņa ir miera uzturētāja, harmonijas viesēja ģimenē. Tiklīdz kāds mājās paaugstinot toni vai, nedod Dievs, brālis ar māsu saplūcas, suņuks rej kā negudrs un ievieš mājās kārtību. Sunenīte tad baras tik skaļi un bargi, ka gribot negribot viņai ir jāpiekāpjas. Anželikai ir vislielākā nozīme harmonisku attiecību veidošanā ģimenē. "Viņa necieš haosu. Viņai vajag klusumu un mieru," komentē Aija.

Tieši Aija bija tā, kas atnesa suņu meitenīti uz mājām. "Megija vēlējās kaut ko īpašu, mazu sunīti – kā eņģelīti. Izlasīju sludinājumu kādā veterinārajā aptiekā pie sienas. Interesi piesaistīja tas, kas ka solīja mazu kucīti, kuras maksimālais svars izaugot būs līdz diviem kilogramiem. Tiesa, nu Anželika ir maķenīt smagāka par solīto svaru, taču – viņa vienalga ir eņģelis," stāsta viņa.

Ikdienā visvairāk par Anželiku, protams, rūpējas Aija. Viņu abu diena sākas pulksten 6.00 – ar rīta pastaigu. Aija arī ir suņuka barotāja. Anželikas kārums ir grilēti vistas šķiņķīši, sviests, vafeles, arī vafeļu mīkla (var viena visu bļodu izēst, ja laikus netiek no tās atrauta), saldējums. Aija lutina sunīti. Savukārt Anželika uz to atbild kā jau eņģelis – viņa sargā Aiju, neatkāpjoties no viņas ne soli. Kad saimniece strādā pie datora, suņuks ieraušas klēpī kā kaķis. Aija saka, ka Anželika ir kā magnēts, kas nespēj sevi iedomāties bez cilvēkiem – savas ģimenes. Viņai vajag pastāvīgi būt savējo cilvēku tuvumā.

"Anželikai nemaz nav savas privātās dzīves. Viņa nevēlas kontaktēties ar citiem suņiem. Viņa vēlas tikai un vienīgi būt kopā ar mani un bērniem. Viņa ir ārkārtīgi godīga," smaida Aija. Viņas mājās šis ir jau trešais suns. Pirms tam bija kokerspaniels Digo un bezšķirnes kucīte Džūlija, nu abi ir citos medību laukos. Iepriekšējie suņi atšķīrušies ar to, ka tie vēlējušies savu privāto dzīvi.

Žēlojot mazās kājiņas, sāk suni nēsāt somā

Tā kā suņu meitenei ir tik mazas kājiņas kā takšelim, Aijai bijis žēl likt sunītim no mājas ārā skriet pašam ar savām ķepām. No ceturtā stāva dzīvokļa! Tas taču būtu par traku! Turklāt ceļš ir tik nedrošs, tajā var nākties sastapties ar augumā daudz lielākiem suņiem, Anželika var sabīties, var justies galīgās sprukās nonākusi! Tāpēc Aija kopā ar bērniem noskatīja speciālu plecu somu, kurā var ielikt sunīti un nest. Sākumā – tikai ārā no dzīvokļa, lejā pa trepēm, bet vēlāk izrādījās, ka Anželikai somā tīri labi patīk. Tā ir viņas brīvība. Iespēja būt visur kopā ar ģimeni. Somā suņuks jūtas kā mājās.

"Pamazām iznāca tā, ka Anželika reaģē uz somu gluži kā uz komandu pie kājas. Pavadas sunītim nav, tā arī neiegādājāmies. Atliek tikai nolikt zemē somu, Anželika uzreiz ielec tajā. Un viņas purniņš smaida. Pat ja viņa ir aizrāvusies, ir spēlējusies, skraidījusi, viņa uzreiz paklausīgi ļaujas kļūt par nešļavu. Ai, reizēm liekas, ka viņa ir ieciklējusies uz somu. Liekas, Anželika saprot, ka tas ir viņas ceļš uz brīvību. Pretējā gadījumā būtu jāpaliek mājās. Ja viņa labi uzvedas, tad tiek visur ņemta līdzi," smaida Aija.

Var ņemt līdzi uz veikalu, darbu, restorānu

Anželika ir rātna meitene. Somā viņu Aija dažreiz atnes līdzi uz darbu. Viņa uzvedas klusi, bet... viņa sargā saimnieci. Neviens nedrīkst Aijai pat roku sasveicinoties paspiest. Anželika uzreiz sāk bārties.

Kalēju ģimene suņuku ņem līdzi arī tālos brīvdienu izbraucienos pie radiem un draugiem. Tad Anželika guļ somā kā mājās.

Ar suni somā Aija dodas iepirkties pašapkalpošanās veikalos. Tikai reiz veikalā Elvi viņai aizrādīts, ka ar dzīvniekiem ienākt nedrīkst. Aija šajā veikalā vairs neiepērkas. Toties Saulītē visi ir laipni. Tāpat arī Rimi. Tur pat pārdevējas vēloties apmīļot suņuku.

"Alfā vai Molā iepērkoties, somu ar suni ielieku ratos, virsū uzlieku jaku. Anželika guļ rātni un nemanāmi, it kā viņas tur nemaz nebūtu. Reiz ķīniešu restorānā kopā ar mani viņa sabija četras stundas. Tik klusi sēdēja somā, ka neviens viņu pat nepamanīja," stāsta Aija.

Kaklasiksna dārgāka par suni?

Aija joko, ka dārgās kaklarotas dēļ Anželiku daudzi kārojot nolaupīt. Uz dzimšanas dienu suņukam ģimene uzdāvinājusi sarkanu siksniņu ar Svarovska kristāliem, kas mirdz gluži kā īsti dimanti. Anželika nekad nešķiras no savas rotas – ne dienu, ne nakti. To valkājot, viņa jūtas daiļa.

Suņukam rota par 24 latiem pirkta zooveikalā. Iznāk, ka rota ir piecreiz dārgāka par pašu suni? Aija saka, ka nekad mūžā nav nopirkusi nevienu suni, kas maksātu dārgāk par pieciem latiem. Taču ģimenē tik ļoti mīlētā Anželika, protams, ir nenovērtējams dārgums. Gluži velti gan esot cerēt, ka Anželika dosies rokās kādam laupītājam.

***

VIZĪTKARTE

Vārds: Anželika.

Vecums: divi gadi.

Horoskopa zīme: Lauva.

Šķirne: bezšķirnes.

Pieķeršanās: 1. Megija (13 gadu), 2. un 3. viņas mamma Aija un brālis Matīss (11 gadu).

Mīļākās lietas: soma/mājas un kaklarota ar Svarovska kristāliem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu