Iekšlietu ministrs sola sekot Jākobsona lietas notikuma gaitai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (ZRP) lūdzis tiesībsargājošām iestādēm ar vislielāko rūpību izmeklēt šodien notikušo uzbrukumu «kompromat.lv» žurnālistam Leonīdam Jākobsonam un pats rūpīgi sekošot līdzi notikumu gaitai, aģentūru LETA informēja ministra padomniece Daiga Holma.

Pēc ministra domām uzbrukums žurnālistam vienmēr sabiedrībā raisa jautājumu, vai tas nav noticis viņa profesionālās darbības dēļ, tāpēc Kozlovskis lūdzis tiesībsargājošām iestādēm ar vislielāko rūpību izmeklēt šo uzbrukumu un pēc iespējas ātrāk noskaidrot lietas apstākļus.

«Pašlaik ir ierosināts kriminālprocess un tiek strādāts pie nozieguma izdarīšanas versijām. Pats rūpīgi sekošu līdzi notikumu attīstības gaitai un ceru, ka drīzumā varēsim informēt sabiedrību par nozieguma izdarīšanas apstākļiem un motīviem,» sacīja ministrs.

Jau ziņots, ka sašautā žurnālista Leonīda Jākobsona dzīvībai briesmas nedraud, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Patlaban Jākabsons atrodas Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā un, visticamāk, tiks stacionēts.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes preses pārstāvis Toms Sadovskis aģentūrai LETA apstiprināja, ka šodien Rīgas centrā kādā kāpņutelpā noticis uzbrukums vīrietim, izmantojot pagaidām nenoskaidrotu ieroci. Cietušais patlaban nodots mediķu aprūpē, sacīja Sadovskis.

Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka ievainotā vīrieša dzīvībai briesmas nedraud. Sadovskis apliecināja, ka uzbrukums, iespējams, izdarīts ar traumatisko, gāzes vai cita veida ieroci.

Par notikušo sākts kriminālprocess pēc KL XIII nodaļas «Noziedzīgi nodarījumi pret personas veselību».

Policija plašākus komentārus par šodienas notikumiem Rīgas centrā, tai skaitā cietušā personību, nesniedz.

Savukārt Stradiņa slimnīcas pārstāve Ieva Lapsa nekādu informāciju nesniedza, norādot, ka bez pacienta atļaujas to liedz darīt Pacientu tiesību likums. Lapsa piebilda, ka šodien informācija šajā jautājumā arī netiks sniegta.

Kā ziņots, šopēcpusdien Rīgā, Čaka ielas 47.nama kāpņutelpā, sašauts interneta portāla «kompromat.lv» žurnālists Leonīds Jākobsons, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Kā novēroja aģentūra LETA, incidents noticis kāpņutelpā starp ēkas 1. un 2.stāvu. Uz flīzētās grīdas īsu brīdi pēc notikušā bija redzama gaišu, biezu asiņu peļķe. Kāpņutelpā bija arī vēmekļi. Uz palodzes mētājās bezmaksas avīzes.

Iespējamā nozieguma vietu apskatīja divi Valsts policijas (VP) darbinieki, kuri pēc dažām minūtēm devās prom. Viens no klātesošajiem izteica minējumu, ka uz cietušo varētu būt šauts ar gāzes pistoli no tuva attāluma. Pēc ievainojuma gūšanas žurnālists pats esot uzskrējis uz savu dzīvokli, kas atrodas augstākā stāvā, un izsaucis neatliekamo medicīnisko palīdzību.

Jākobsons pēdējā laikā nonāca plašsaziņas līdzekļu uzmanības centrā pēc tam, kad portālā «kompromat.lv» tika publicētas Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (SC) 2008.gada e-pasta vēstules, kas tika sūtītas toreizējam Krievijas vēstniecības padomniekam Aleksandram Hapilovam. Ušakovs tobrīd bija 9.Saeimas deputāts, savukārt Hapilovs strādāja par Krievijas vēstniecības padomnieku, taču 2009.gadā viņš pameta darbu Latvijā.

Portāls «kompromat.lv», kura rīcībā bija nonākusi Ušakova un Hapilova sarakste, vērsās Ģenerālprokuratūrā, lai tiktu izvērtēts, vai šī sarakste neliecina par Ušakova nelikumīgu darbību. Kopumā portāla rīcībā nonākuši «tūkstošiem e-pastu», un tajos esot arī informācija par «Saskaņas centra» reklāmas kampaņām un par to, kurš un par kādiem līdzekļiem tās rīkojis, kā arī cita informācija.

Pēc šo vēstuļu publicēšanas portāls «kompromat.lv» kļuva par hakeru uzbrukuma upuriem. Par to portāla veidotāji vērsās policijā.

Turpretim policija pērn novembrī pēc Ušakova iesnieguma saņemšanas par viņa e-pasta uzlaušanu sāka kriminālprocesu. Izmeklējot šo kriminālprocesu, policija veica kratīšanu portāla «kompromat.lv» pārstāvja Jākobsona dzīvesvietā Rīgā. Kratīšanas laikā tika izņemti vairāki datu nesēji un divi datori. Policisti Jākobsonu uz 48 stundām aizturēja, bet pēc tam atbrīvoja.

Pēc žurnālista aizturēšanas un kratīšanu veikšanas tiesībsargājošajās institūcijās vērsās gan pats Jākobsons, gan Latvijas Žurnālistu asociācija. Pārkāpumus policistu rīcībā neviena iestāde nesaskatīja.

Jākobsons ir Latvijas Žurnālistu asociācijas biedrs.
 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu