Advokāts Aldis Gobzems: Zivtiņa kungam ir jāatkāpjas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Fotoradaru uzstādītājiem un Ceļu policijai ir paveicies, ka autovadītāji savu konstitucionālo tiesību nezināšanas dēļ Latvijā līdz šim nav sākuši masveidā tiesā pārsūdzēt «fotoradaru» uzliktos sodus, pretējā gadījumā fotoradaru naudas reketa shēma drīz vien sabruktu. Tāpat ir paveicies, ka līdz šim nav uzsāktas tiesvedības, lai attiecīgo sistēmu atceltu.

Jau šobrīd redzams, ka transportlīdzekļu vadītāju pacietības mērs ir pilns, līdz ar to masveidā vēršanās tiesā ar lūgumu atcelt uzliktos sodus, ir tikai laika jautājums. Es aicinu autovadītājus izmantot savas konstitucionālās tiesības, jo nav nekādas jēgas autovadītājiem klusībā vaimanāt. Neesmu mucā audzis un pa spundi barots, tāpēc droši varu teikt – faktiski nezinu nevienu valsti Eiropas Savienībā, kur uz autoceļiem pirms fotorada nebūtu uzstādīta ceļa zīme, kas par to brīdinātu.

Šobrīd izveidotā fotoradaru sistēma ir antikonstitucionāla, jo soda transportlīdzekļa īpašnieku vai turētāju, nevis autovadītāju, kas pārkāpumu veicis. Saskaņā ar normatīvajiem aktiem, nav pareizi automātiski uzlikt sodu transportlīdzekļa īpašniekam vai turētājam, jo pie stūres pārkāpuma izdarīšanas brīdī var būt pavisam cita persona. Pēc fotoattēla to nevar noteikt, bet kāpēc transportlīdzekļa īpašniekam vai turētājam būtu jāuzņemas atbildība vadītāja vietā?! Minētais ir jāpierāda fotoradaru sodu piemērotājiem.

Sistēma ir antikonstitucionāla arī tāpēc, ka pēc būtības nepilda likumā noteiktās preventatīvās funkcijas. Ir izveidota šķietami, uzsveru - šķietami, legāla naudas iekasēšanas mašinērija, kuras mērķis nav uzlabot ceļu satiksmes dalībnieku drošību uz ceļiem, bet gan labi nopelnīt uz lētticīgu autovadītāju rēķina.

To, ka ieviestā fotoradaru sistēma ir bezjēdzīga, apstiprina arī statistika! Kopš fotoradaru masveida uzstādīšanas, uzlikto sodu apjoms faktiski tikai pieaug, savukārt ceļu satiksmes negadījumu skaits nesamazinās un drošība uz ceļiem nepalielinās – kā atzīst eksperti, tā vietā uz autoceļiem tikai veidojas jauni melnie punkti. Iespējams, statistikas dati, ka naudas sodi tiek piemēroti arvien vairāk, liecina par to, ka Ceļu policijas vadība netiek galā ar saviem pienākumiem!

Likuma burtu nevar tulkot par labu naudas «kāšanai»! Nevar bezjēdzīgi izvietot fotoradarus uz autoceļiem tādos posmos, kur tie nav vajadzīgi un tādējādi apdraud cilvēku dzīvības. Ja transportlīdzekļu kolonna ārpus apdzīvotas vietas brauc ar 95 - 100 kilometriem stundā ātrumu, tad kādā veidā tā apdraud apkārtējos? Ja tomēr apdraud, tad jāizvieto brīdinājuma zīmes par fotoradaru esamību, kas arī ir labākais veids, kā preventīvi samazināt braukšanas ātrumu.

Arī es pats esmu apstrīdējis tiesā uzliktos fotoradara sodus, jo sevi cienu un neļaušu uzskatīt par dumju pilsoni, no kura var apšaubāmām metodēm, atvainojos, kāst naudu. Es zinu savas tiesības – un man ir tiesības aizstāvēt sevi. Tāpēc aicinu visus autovadītājus rīkoties līdzīgi, palīdzēt valstij, mainot valsts veidoto sistēmu, kas šobrīd darbojas kā naudas kāšanas mašinērija! Viens no priekšlikumiem, kuru šādā situācijā ir vērts apsvērt arī šī raksta lasītājiem, ir vēršanās tiesā pret par līdzšinējās negodīgās un savtīgās interesēs radītās sistēmas atcelšanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu