LIZDA neesot noskaņota uz protesta akcijām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifonova/LETA

 Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadība pašlaik nav noskaņota uz radikālu rīcību un protesta akcijām, šorīt Latvijas Radio apgalvoja LIZDA valdes loceklis Modris Krieviņš.

Krieviņš atzina, ka izskan dažādi aicinājumi uz asu rīcību, tomēr tie cilvēki, kas ir LZDA valdē, neesot noskaņoti uz radikālu rīcību, jo no visām Saeimas frakcijām ir saņemts atbalsts prasībām, ka pedagogu algas ir jāpalielina. Lai arī tie pašlaik varbūt ir tikai deklaratīvi solījumi, LIZDA vadība tomēr esot paļāvīga un tic, ka algas tiks palielinātas.

LIZDA pārstāvis gan izteicās, - ja no premjera Valda Dombrovska (V) netiks dabūti konkrēti solījumi, tad LIZDA būšot spiesta skolotājiem prasīt, vai tiešām nevajag izmantot iespējas sarīkot kādas protesta akcijas.

Krieviņš uzskata, ka LIZDA prasa ļoti reālu algu palielinājumu - atbilstošu ekonomiskajai situācijai un valsts iespējām. Arodbiedrības pārstāvis kopumā atbalsta skolotāju algu izmaksu atbilstoši kvalifikācijas kategorijām, tomēr uzsver, ka pašreizējā Izglītības un zinātnes ministrijas piedāvājumā būtu jāveic korekcijas, lai tas būtu taisnīgāks.

Arodbiedrības pārstāvis pauda viedokli, ka Roberts Ķīlis ir pirmais izglītības ministrs pēc ļoti ilga laika, kurš piedāvā ļoti strukturētas reformas un pašlaik strādā pie mehānismiem, kā tās īstenot. Pilnīgi jauns reformu piedāvājumā gan esot tikai viens jautājums - galvojuma finansējums, kas sekotu līdzi skolniekam.

Kā ziņots, šodien notiks kārtējās LIZDA un Ķīļa sarunas, lai runātu par pedagogu darba algas paaugstināšanu.

Martā LIZDA, LIVA un Latvijas pedagogu dome valdībai pieprasīja no šā gada 1.septembra par 10% palielināt pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes, atbilstoši par 10% palielinot arī valsts budžeta mērķdotācijas pašvaldībām. Savukārt ar 2013.gada 1.janvāri arodbiedrības aicina palielināt finansējumu pedagogu, tostarp akadēmiskā personāla un zinātnisko institūciju darbinieku, darba samaksai vēl par 10%.

Pēc LIZDA aprēķiniem, prasību izpildei šā gada pēdējos četros mēnešos kopā nepieciešami aptuveni septiņi miljoni latu, kas ļautu nodrošināt pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes un valsts budžeta mērķdotācijas pašvaldībām paaugstinājumu par 10%, kas ir 30 santīmi par vienu kontaktstundu. Savukārt, lai nodrošinātu pedagogu prasības no 2013.gada 1.janvāra, valsts budžetā papildus būs nepieciešami aptuveni 52 miljoni latu.

Savukārt Ķīlis skolotājiem publiskajā telpā ir apliecinājis, ka algas pielikums zemākajām likmēm būs, tāpat arī būs piedāvājums darba kvalitātes sasaistei ar atalgojumu. Patlaban IZM norit mērķtiecīgs darbs, un konkrēts piedāvājums darba kvalitātes sasaistei ar atalgojumu pedagogiem, valdībai un sabiedrībai tiek solīts jūnijā.
 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu