«Air France» katastrofa: pilotiem bija iespēja to novērst

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

«Air France» lidmašīnas katastrofā 2009.gadā, kad iegāžoties Atlantijas okeānā, bojā gāja visi 288 cilvēki, kas tajā atradās, vainojams pieredzes trūkums un pilotu kļūda, tā teikts šodien publiskotajā Francijas aviācijas pārvaldes  BEA ziņojumā.

Kad lidmašīna vētrā sāka šūpoties no vieniem sāniem uz otriem, abi piloti nespēja lidaparātu savaldīt.

Pat tad, kad lidmašīnas kapteinis atgriezās vadības kabīnē pēc atpūtas pauzes, viņa kolēģus bija pārņēmusi tāda panikas lēkme, ka viņi pat nespēja paskaidrot, kas notiek.

Pēc «melno kastu» atšifrēšanas noskaidrojies, ka kļūdaini darbojušies arī  lidmašīnas ātruma sensori, jo tie, iespējams, bija aizsaluši.

Neviens no pilotiem neidentificēja radušos situāciju, neskatoties uz to, ka ik pēc minūtes atskanēja trauksmes signāls.

«Otrie piloti nebija apmācīti lidot lielā augstumā ar neuzticamiem [ātruma sensoru] rādītājiem un manuālu lidmašīnas vadīšanu,» teikts ziņojumā.

Problēmu bija iespējams novērst, taču piloti to nespēja. Rezultātā pēc trīs ar pusi minūšu ilga kritiena lidmašīna iegāzās okeānā ar ātrumu 200 kilometri stundā, teikts paziņojumā.

Francijas aviācijas pārvaldes publicētajā paziņojumā uzsvērts, ka lidmašīnas kapteinis netika galā ar saviem pienākumiem un atturēja otros pilotus reaģēt atbilstoši situācijai. Ierosināta krimināllieta, kurā «Air France» un «Airbus» tiek vainoti cilvēku nāvē.

Ziņojumā uzsvērts, ka šajā situācijā bija iespējams izvairīties no katastrofas.

Reisa Riodežaneiro-Parīze lidmašīnas avārijā dzīvību zaudēja 228 cilvēki, bojā gāja vairāk nekā 30 tautību cilvēki. Lielākā daļa bija Francijas, Brazīlijas un Vācijas pilsoņi.

Pirmajās dienās pēc avārijas glābēji okeānā atrada 50 cilvēku ķermeņus, bet pēc vraka atrašanas tajā uzietas vēl 104 cilvēku mirstīgās atliekas. Vairāk nekā 70 cilvēku līķi nav atrasti.
 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu