Odi uzbrūk. Pretlīdzekļi izpirkti. Ko darīt? (59)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/edans

Odu šogad īpaši daudz. Turklāt to dzēlieni biežāk raisa dažādas alerģiskas reakcijas. Līdz ar milzīgo odu daudzumu šogad aptiekās ievērojami palielinājies dažādu pretodu līdzekļu pārdošanas apjoms. Portāls TVNET pārliecinājās, ka Rīgas centra aptiekās pretodu preparātu trūkst un piedāvājums ir niecīgs.

Vairākās galvaspilsētas aptiekās pretodu līdzekļu veidi bija tikai daži, turklāt daļa aptieku piedāvāja tikai vienu līdzekli, lai atvairītos no odu uzbrukumiem.

Aptiekāres atzina, ka

šogad pēc pretodu līdzekļiem ir ļoti liels pieprasījums un populārākos izpērk ļoti ātri.

Savukārt pēc odu dzēlieniem lietojamo medikamentu piedāvājums bija plašāks. 

Kā var palīdzēt dabas līdzekļi?

Portāla TVNET lasītāja Lienīte ieteica:

Ēdiet ķiplokus pēc iespējas vairāk, un būs labums gan imunitātei, gan odi metīs jums līkumu,

jo ēteriskās eļļas, ko satur ķiploki, izdalās arī caur ādu! Varbūt var mēģināt iekarināt arī bērnu ratiņos - ļaunumu tas nenodarīs! Ja nepatīk smaciņa/ negaršo pats ķiplociņš, tad būs vien jālieto fizisks cīniņš!"

Odu aizbaidīšanai iesaka dūmus

Savukārt lasītājs ar segvārdu palīdzība rakstīja šādi: "Kaut kur lasīju, ka odi iet ar līkumu cilvēkiem, kuriem ir sviedru smaka... bet es domāju, ka tas darbojas ne tikai uz odiem -.- bet skaidrs ir viens, ja gribas svinēt pie dabas krūts, tad ar dūmiem no viņiem var viegli tikt vaļā. vakar cepām ārā šašliku un, kad ogles mazliet padūmo, tad no odiem ne vēsts."

Tikai mehāniskie līdzekļi!

Savukārt vides žurnāliste Anita Tooma portālam TVNET pauda viedokli - lai izvairītos no odu dzēlieniem, vislabāk izmantot visus pieejamos mehāniskos līdzekļus, nevis lietot kādus smirdīgus vai aptiekā nopērkamus krēmus. "Man smērēšanās ar smirdīgām smakām nekad nav palīdzējusi," viņa teica, piebilstot, ka no dažādiem preparātiem varētu būt alerģija.

Lai aizsargātos no odiem, Tooma ieteica, dodoties dabā, kārtīgi saģērbties un lietot arī galvassegu.

Labs esot mednieku un makšķernieku veikalos nopērkamais galvas siets, kas no kukaiņiem pasargā ne tikai galvu un seju, bet arī kaklu.

Tas esot viegls un ērts. Turklāt tā cena nav lielāka par pieciem latiem. "Ja tev kož, tad nav ko domāt, kā tas izskatās," viņa sacīja, atzinīgi vērtējot šo tīklu lietošanu.

Tāpat vides žurnāliste kā labu līdzekli aizsardzībai pret odiem minēja pirtsslotas uzlikšanu galvā vai vicināšanu ap sevi, lai atgaiņātu odus.

"Man palīdz tas, ja nostājos blakus kādam citam, odiem garšīgākam cilvēkam. Tad tie pārmetas uz viņu. Taču, tiklīdz viņš aiziet, tā odi kā melns mākonis lido pie manis," viņa teica.

Savukārt, lai odi un citi kukaiņi netiktu mājokļos, ieteicams to logus aizklāt ar sietiem.

Odi sadzeļ bērnus

Portāls TVNET jau vēstīja, ka šogad odu dzēlienu dēļ daudz bērnu arī vērsušies pēc palīdzības pie mediķiem, saukta arī ātrā palīdzība un braukts arī uz slimnīcu. Mediķi no odiem īpaši iesaka sargāt mazus bērnus un alerģiskus cilvēkus.

Komentāri (59)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu