Alūksnē suņi uzbrūk bērniem (5)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pagājušajā nedēļā klaiņojoši suņi Alūksnē sagādājuši daudz neērtību, baidot un uzbrūkot bērniem pie skolām, uz ielām. Tā kā suņu un kaķu patversmes pilsētā vairs nav, saimnieki savus četrkājainos mīluļus bez bažām palaiž brīvā vaļā, jo zina – neviens tos neķers un neizolēs.

Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas direktore Daina Dubre-Dobre uzsver, ka ik pa laikam netālu no ģimnāzijas klaiņo suņi – it īpaši Jāņkalniņa teritorijā, kur bērniem notiek sporta stundas. “Tā ir problēma. Nesen kāds suns iekoda mūsu skolniecei. Esam vērsušies Alūksnes novada pašvaldības policijā, ir sastādīti administratīvie akti. Risinājums tam ir jārod, bet ne jau skolai, jo mūsu uzdevums ir nodrošināt mācību procesu,” saka D.Dubre-Dobre.

Jāprasa atbildība

Viņa uzsver – pašlaik jāņem vērā arī sociālais aspekts, jo pamestie suņi ir ļoti izbadējušies, klaiņo un uzbrūk pat cilvēkiem, turklāt gadījums pie ģimnāzijas nav vienīgais, par ko pēdējā laikā pilsētā dzirdēts. “Arī suņu saimniekiem ir jābūt atbildīgākiem – suns ir jāuzrauga, tas nedrīkst klaiņot pa pilsētu un baidīt bērnus,” ir pārliecināta D.Dubre-Dobre.

Ģimnāzijas sporta skolotājs Kārlis Bībers vērtē, ka visneaizsargātākie pašlaik ir Alūksnes pilsētas sākumskolas bērni, kas starpbrīžos gar Jāņkalniņu iet uz ģimnāziju, kur viņiem notiek atsevišķas mācību stundas. “Visbiežāk suņi gar Jāņkalniņu klīst rīta pusē – līdz pulksten 10.00. Noķert un likvidēt klaiņojošu suni ir vienkāršākais risinājums, bet jāprasa lielāka atbildība no saimniekiem: jāpiespriež liels naudas sods, lai jūt, par ko jāmaksā, – varbūt tad būs atbildīgāki. Piemēram, suns, kas pagājušajā ceturtdienā pie ģimnāzijas uzbruka skolniecei, bija labi barots, spīdīgu spalvu. Valsts policijā mums uzsvēra, ka jātiek galā pašu spēkiem, bet pašvaldības policija norādīja, ka viņi nav apmācīti suņu ķeršanā, tomēr risinājums problēmai ir jārod,” saka K.Bībers.

Vajag notvert un izolēt

Alūksnes novada pašvaldības policijas inspektors Gints Teterovskis norāda, ka risinājums šādā situācijā atbilstoši likumdošanai ir klaiņojošā dzīvnieka notveršana un izolēšana, bet suņu un kaķu patversmes kopš rudens Alūksnē vairs nav un pašvaldība līdz šim nav arī radusi citu risinājumu šīs funkcijas nodrošināšanai.

“Suņa saimniekam pilsētās un ciemos ir jānodrošina, lai suns viens pats neizkļūst no savas teritorijas – tai jābūt nožogotai vai sunim piesietam. Ja suņa saimnieks būtu zināms, mēs varētu piespriest naudas sodu no 5 līdz 250 latiem; ja atkārtoti gada laikā bijis šāds gadījums – no 10 līdz 500 latiem. Šādi gadījumi pilsētā ir ik pa laikam. Būtu labi, ja kāda institūcija notvertu klaiņojošos dzīvniekus un līdz brīdim, kamēr policija sastāda protokolu, neatdotu tos saimniekiem,” saka G.Teterovskis.

Risinājums būs

Alūksnes novada pašvaldības izpilddirektore Janīna Čugunova norāda, ka šobrīd meklē risinājumu, kā ar mazākiem izdevumiem nekā patversmes uzturēšana varētu nodrošināt klaiņojošo dzīvnieku izolēšanu. “Viena no iespējām ir pašvaldībai slēgt līgumu ar kādu veterinārārstu, kurš izbrauktu konkrētos gadījumos, kad saņemts ziņojums par klaiņojošiem suņiem vai kaķiem. Aprīļa komiteju sēdēs deputāti atradīs šai situācijai risinājumu,” saka J.Čugunova.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu