Klaiņojoši suņi plosa stirnas (5)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ziemeļaustrumu virsmežniecībā katru dienu saņem informāciju par klejojošiem suņiem Alūksnes, Apes un citos novados, kur tie dzenā un saplosa stirnas. Diemžēl var tikai apelēt pie suņu saimnieku sirdsapziņas, aicinot nelaist suņus skriet savā vaļā.

Paredzams, ka apmēram pēc mēneša tiks veikta meža dzīvnieku uzskaite. Tad būs skaidrs, cik stirnu ir izdzīvojušas šajā bargajā ziemā. Viss liecina, ka to skaits būs ievērojami samazinājies. Tāpēc būtu svarīgi, lai vēl vairāk to skaitu nesamazinātu klaiņojoši suņi. Mēdz teikt, ka tie ir ļaunāki par lūšiem, jo nereti dzenā stirnas bez mērķa. Bejas mežniecības Mālupes apgaitas mežsargs Andrejs Bērziņš atzīst, ka var redzēt klaiņojošus suņus, kuri dzenā stirnas. Tomēr pa gabalu ir grūti konstatēt, kuri tie ir un noskaidrot to īpašniekus. Šādos gadījumos jāvaino viņi, nevis suņi. Savukārt mežā atrodot saplosītu stirnu, nevar secināt, kas vainojams – lūsis vai suns.

"Reizēm ir tādi gadījumi, kad rodas aizdomas – stirnas saplosījuši klaiņojoši suņi. Tomēr nevaru apgalvot, ka esmu atradis suņu nokostu vai notrenktu stirnu. Iespējams, to var skaidrot ar profilaksi – visi suņu īpašnieki ir brīdināti nelaist suņus brīvi skraidīt, bet tos piesiet," atzīst Gaujienas mežniecības Gaujienas apgaitas mežsargs Jānis Uskliņģis. Viņš secina, ka daudz stirnu iet bojā tieši šobrīd. Tās ir novārgušas sniegiem un sala bagātajā ziemā, bet tagad ir bieza sērsna, kura traumē stirnu kājas. Tā dažviet notur arī cilvēka svaru, bet suņi pa to var skriet bez grūtībām. Turpretim stirnas ielūst.

"Labi, ja puse stirnu būs izdzīvojušas. Ja šonedēļ kļūs siltāks un pēc tam sala vairs nebūs, tad vēl ir cerības, ka izdzīvos jaunās un novārgušās stirnas. Pašlaik tām ir visgrūtāk, jo stirnas nespēj atbrīvot no sniega vietu gulēšanai uz zemes," spriež J.Uskliņģis. Ja stirna nevar aizrakties līdz sūnai, tā ir spiesta gulēt uz sniega, saslimst un iet bojā. Tiesa, populācija nav apdraudēta, jo stiprākie dzīvnieki izdzīvos.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu