Breivīka nākotne ir Norvēģijas Ilas cietums FOTO (30)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Neatkarīgi no tiesas lēmuma par viņa pieskaitāmību norvēģu ekstrēmists Anderss Bērings-Breivīks, kurš tiek tiesāts par 77 cilvēku nogalināšanu, turpmākos mūža gadus pavadīs Norvēģijas Ilas cietumā.

2011.gada 22.jūlijā Bērings-Breivīks sarīkoja sprādzienu Norvēģijas valdības ēku kvartālā Oslo centrā, nogalinot astoņus cilvēkus, bet tad devās uz Ūteijas salu, kur Darba partijas jauniešu organizācijas vasaras nometnē nošāva 69 cilvēkus - pārsvarā pusaudžus.

Jau ziņots, ka Bēringa-Breivīka tiesas prāva, kas ilga desmit nedēļas, noslēdzās jūnijā un piektdien gaidāms tiesas spriedums, kas noteiks, vai apsūdzētais ir uzskatāms par pieskaitāmu un līdz ar to viņam piespriežams cietumsods, kā to pieprasa aizstāvības puse, vai arī viņš uzskatāms par nepieskaitāmu un nosūtāms uz slēgta tipa psihiatrisko slimnīcu.

Bet, lai kāds arī nebūtu tiesas lēmums, jau tagad skaidrs, ka Bēringu-Breivīku gaida dzīve speciali pielāgotā augstas drošības cietumā netālu no Oslo.

Ilas cietuma priekšnieks Knuts Bjarkeids trešdien norādīja, ka cietums ir gatavs uzņemt Bēringu-Breivīku jebkurā gadījumā, gan tad, ja viņam tiks piespriests cietumsods, gan tad - ja piespiedu psihiatriskā ārstēšana.

Līdz 2013.gada beigām cietumā plānots izbūvēt jaunu spārnu, kas kalpos par nelielu slimnīcu gadījumā, ja Bēringam-Breivīkam tiks nozīmēta psihiatriskā aprūpe.

Esošās psihiatriskās slimnīcas atzītas par nepietiekami drošām šāda kalibra noziedznieka izmitināšanai.

Savukārt, ja Bēringam-Breivīkam tiks piespriests cietumsods, viņš, visticamāk, nonāks līdzīgos apstākļos kā pašreiz un vismaz sākumā tiks turēts nošķirti no citiem ieslodzītajiem.

Pašreiz Bēringam-Breivīkam ir pieejamas trīs kameras, no kurām katra ir astoņus kvadrātmetrus liela. Viena telpa paredzēta gulēšanai, otra fiziskām aktivitātēm un trešā telpa, kurā atrodas pie galda piestiprināts portatīvais dators, domāta darbam.

Datoram nav interneta pieslēguma, bet ir Vikipēdijas interneta versija, vēsta laikraksts «Verdens Gang».

Cietuma administrācijas amatpersona Ellene Bjerke Bēringam-Breivīkam pieejamo datoru pielīdzināja «uzlabotai rakstāmmašīnai», piebilstot, ka vēl nav zināms, vai pēc sprieduma nolasīšanas notiesātajam atļaus datoru paturēt.

Bērings-Breivīks ir paudis vēlmi rakstīt grāmatas par savu dzīvi, ideoloģiju un skatījumu uz nākotni.

Viņš tiesu ar sevi ir iepazīstinājis kā ar rakstnieku un ir uzrakstījis 1500 lappušu garu manifestu, kuru publicēja internetā īsi pirms slaktiņa sarīkošanas.

Bērings-Breivīks vēlas tikt atzīts par pieskaitāmu, lai viņa manifestā paustās idejas nevarētu uzskatīt par vājprātīga cilvēka murgiem, un solījis spriedumu nepārsūdzēt, ja tiks atzīts par garīgi veselu.

Maijā «Verdens Gang» izraisīja apjukumu sabiedrībā, paziņojot, ka Ilas cietuma vadība plāno algot cilvēkus, kuri sastādītu kompāniju Bēringam-Breivīkam, piemēram, spēlētu ar viņu šahu, lai nepieļautu pilnīgu viņa izolāciju, ko varētu kritizēt Eiropas Cilvēktiesību tiesa.

Bjerke šādus apgalvojumus noliedza, sakot, ka noticis pārpratums.

«Doma ir palielināt kontaktus ar cietuma personālu, kuru uzdevums ir nodarbināt viņu, veikt fiziskus vingrojumus kopā ar viņu, runāt ar viņu,» atzīmēja Bjerke.

Komentāri (30)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu