Bēringa-Breivīka upura piederīgie iesniedz sūdzību pret policiju (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Norvēģu ekstrēmista Andersa Bēringa-Breivīka upura piederīgie iesnieguši sūdzību pret policiju, apgalvojot, ka tā pārāk gausi reaģējusi uz traģisko slaktiņu Ūteijas salā.

«Mēs esam saņēmuši sūdzību no kāda upura tuviniekiem, kuri uzskata, ka policija 2011.gada 22.jūlijā Ūteijā neatbilstoši pildīja savus pienākumus,» apstiprināja Norvēģijas Policijas lietu izmeklēšanas biroja pārstāvis Pols Henrihs Berle. Sūdzība «precīzāk saistīta ar to, vai policija būtu varējusi notikuma vietā ierasties agrāk un, ja tā, vai tā būtu varējusi izglābt dzīvības.»

2011.gada 22.jūlijā Bērings-Breivīks sarīkoja sprādzienu Norvēģijas valdības ēku kvartālā Oslo centrā, nogalinot astoņus cilvēkus, bet tad devās uz Ūteijas salu, kur Darba partijas jauniešu organizācijas vasaras nometnē nošāva 69 cilvēkus - pārsvarā pusaudžus, no kuriem jaunākā nule kā bija nosvinējusi14.dzimšanas dienu.

Norvēģijas policija ir saņēmusi asu kritiku par nepietiekami operatīvo reakciju uz traģiskajiem uzbrukumiem, jo kopš sprādziena Oslo līdz Bēringa-Breivīka aizturēšanas brīdim Ūteijā pagāja vairāk nekā trīs stundas, lai gan uzbrucēja vārds Norvēģijas drošības dienestiem jau bija zināms.

Slaktiņš Ūteijā ilga aptuveni stundu un 15 minūtes.

Jau vēstīts, ka 13.augustā publiskotajā neatkarīgās komisijas ziņojumā par 22.jūlija teroraktiem secināts, ka politiskās apātijas dēļ 2004.gadā pieņemtais lēmums norobežot valdības kvartālu no satiksmes tā arī netika īstenots un policijas nekvalitatīvā darba dēļ aizkavējās arī Bēringa-Breivīka arests.

Slaktiņa dienā vienīgais policijas helikopters nebija darba gatavībā, jo lidaparāta komanda bija devusies brīvdienās un ātrās reaģēšanas vienībai vajadzēja vairāk nekā stundu, lai nokļūtu Ūteijas salā. Likumsargi bija spiesti izmanto atpūtnieku laivas, jo viņu gumijas laiva gandrīz nogrima.

Ziņojumā teikts, ka varasiestāžu pieļautās kļūdas, visticamāk, maksājušas cilvēku dzīvības.

24.augustā Oslo tiesa atzina Bēringu-Breivīku par vainīgu 77 cilvēku slepkavībā, piespriežot viņam maksimāli iespējamo 21 gadu cietumā ar iespēju soda termiņu pagarināt, ja pēc tā izciešanas viņš tiks atzīts par joprojām bīstamu sabiedrībai.

Tiesas pieci tiesneši vienbalsīgi Bēringu-Breivīku atzina par pieskaitāmu, uz ko bija uzstājis arī viņš pats, lai gan prokuratūra lūdza atzīt viņu par psihiski slimu un nozīmēt piespiedu ārstēšanu slēgta tipa iestādē.

Norvēģijas premjerministrs Jens Stoltenbergs otrdien paziņoja par jaunu pretterorisma pasākumu ieviešanu, lai novērstu trūkumus, kas nāca gaismā pēc Bēringa-Breivīka sarīkotā slaktiņa.

Stoltenbergs paziņoja, ka jaunie pasākumi atspoguļos vadību, kas «rada lepnumu savā sagatavotībā un drošībā».

Oslo plānots atvērt speciālu centru, lai drošības spēki vienmēr būtu gatavi ārkārtas situācijām. Centrs apvienos ātrās reaģēšanas vienību, helikopteru vienību un policijas suņu nodaļu.

Turpmāk varasiestādes biežāk rīkos dažādas mācības, tiks pilnveidotas armijas spējas ārkārtas situācijās palīdzēt policijai un pastiprināta drošība svarīgos objektos.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu