VARAM: Prokuratūra atklāj šokējošus faktus par Lemberga «saimniekošanu» (283)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) piektdien, 12.oktobrī nosūtīja vēstuli Aivaram Lembergam, kurā tiek prasīts trīs dienu laikā sniegt paskaidrojumu par konkrētu lēmumu pieņemšanas apstākļiem Ventspils pašvaldībā.

Kā portālam «Apollo» pavēstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) pārstāve Kristīne Barševska, Sprūdžs ir saņēmis ministrijas juristu atzinumu par Ģenerālprokuratūras iesniegto informāciju par Aivara Lemberga darbību.

Ģenerālprokuratūras sniegtā informācija atklāj šokējošus faktus par Lemberga «saimniekošanu» Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja un Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētāja amatā, norāda ministrijā.

Sprūdžs vēstulē Lembergam pieprasa trīs dienu laikā sniegt paskaidrojumu par konkrētu lēmumu pieņemšanas apstākļiem Ventspils pašvaldībā, rīkojoties savās personiskajās un mantiskajās interesēs un pārkāpjot valsts pārvaldes principus, likumos noteiktos lēmumu pieņemšanas ierobežojumus interešu konflikta situācijās, kā arī pašvaldības lēmējvaras un izpildvaras lēmumu pieņemšanas robežas un kārtību attiecībā uz vismaz 25 komersantiem.

Kā informē ministrijā, laikā no 1998. gada 26. janvāra līdz 2006. gada 20. februārim Lembergs kā Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs, un laika posmā no 1999. gada 19. janvāra līdz 2005. gada 25. novembrim - kā Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētājs ir piedalījies un, esot personīgi un mantiski ieinteresēts, balsojis «par» tādu vismaz 350 lēmumu pieņemšanu, kā pašvaldības kapitāla daļu privatizāciju stratēģiski svarīgos uzņēmumos, aizdevuma pieškiršanu uzņēmumiem, nodokļu maksājumu nomaksas termiņa pagarināšanu, atbrīvošanu no nodokļu parāda nomaksas pašvaldības budžetā, pašvaldībai piederošu zemju iznomāšanu, nekustamo īpašumu nomas līgumu akceptēšanu, nomas maksas pazemināšanu, ar vidi saistīto atļauju izsniegšanu un to papildināšanu un citiem.

Ģenerālprokuratūras sniegtā informācija un VARAM juristu atzinums skaidri norāda, ka Lembergs ne mazāk kā 350 lēmumu pieņemšanā attiecībā uz vismaz 25 komersantiem, kas darbojas Ventspilī un Ventspils brīvostas teritorijā un, kuros viņš un viņa bērni – Līga Lemberga un Anrijs Lembergs – bija patiesie labuma guvēji, nonācis interešu konflikta situācijā.

Ministra padomniece juridiskajos jautājumos Inga Antāne norāda, ka saskaņā ar Likumu «Par pašvaldībām, Lembergam ir trīs kalendāro dienu laikā ir jāsniedz rakstveida paskaidrojumu par minētajiem pārkāpumiem, bet pēc tā izskatīšanas ministrs ar motivētu rīkojumu var atstādināt pašvaldības vadītāju no pienākumu pildīšanas.

Ģenerālprokuratūras sabiedrisko attiecību speciāliste Aiga Šēnberga aģentūrai LETA sacīja, ka prokuratūra VARAM publiski izplatīto informāciju nekomentēs, kamēr Lembergs nebūs iesniedzis Sprūdžam viņa prasīto paskaidrojumu. Termiņš šī paskaidrojuma sniegšanai ir pirmdiena, 15.oktobris, precizēja Šēnberga.

Lembergs paziņojumā medijiem piektdien norāda, ka ar ministra vēstuli nav saņēmis, taču lasījis VARAM izplatīto paziņojumu.

«Neviens no tajā minētajiem apgalvojumiem neatbilst patiesībai, ko jau vairākkārt esmu uzsvēris, tai skaitā to, ka ar manā īpašumā esošajiem aktīviem iespējams iepazīties manā valsts amatpersonas deklarācijā. Uzskatu, ka tā ir speciāli rīkota ministra Sprūdža akcija, izmantojot apsūdzībā ietvertu informāciju, kas ir publiski pieejama kopš 2008.gada augusta jeb jau vairāk nekā 4 gadus. Izskaidrojums tam ir vienkāršs – ja vēlēšanas notiktu šodien, Sprūdža pārstāvētā Reformu partija Ventspilī saņemtu 0,5% balsu, bet Latvijā – 3% balsu, tātad nepārkāptu 5% barjeru. Salīdzinājumam – par manis vadīto politisko partiju «Latvijai un Ventspilij» šobrīd balsotu vairāk nekā 50% vēlētāju,»- tā Lembergs.

Viņu neizbrīna Sprūdža aktivitātes, jo gaidāmas pašvaldību vēlēšanas. «Šādā veidā Sprūdžs atriebjas par manu uzdrīkstēšanos kritizēt nekompetentu, neprofesionālu viņa kā ministra darbu.»

«Man izvirzīto apsūdzību jau četrus gadus skata Rīgas Apgabaltiesā, un, kamēr spēkā nav stājies notiesājošs spriedums, spēkā ir Latvijas Republikas Satversmes un Eiropas Cilvēktiesību konvencijas garantētais nevainības prezumpcijas princips. Sprūdža paziņojumā runāts par laiku līdz 2006.gadam. Vēlos norādīt, ka par Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāju esmu ievēlēts 2009.gadā, un manas pilnvaras beigsies 2013.gada jūnijā. Jāatzīmē, ka šī nebūt nav vienīgā reize, kad kāds grib izmantot manu popularitāti, lai paaugstinātu savu ne visai augsto reitingu,» norāda viņš.

Komentāri (283)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu