Viņķele atbild uz kritiku saistībā ar izteikumiem par pensijām (1276)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Interneta vidē sašutumu raisījis labklājības ministres Ilzes Viņķeles («Vienotība») paustais par padomju laikā uzkrāto darba stāžu un iespējām palielināt zemās pensijas.

Viņķele aģentūrai BNS norādīja, ka pensionāriem ir ārkārtīgi sarežģīti saprast, kādēļ viņu pensija tik vienkārši nav palielināma, «varam komentēt anonīmi interneta telpā, cik gribam, bet tā ir skaudrā realitāte».

Interneta ziņu portālos pārpublicētais fragments no Viņķeles intervijas «Playboy» radījis sašutumu par ministres izteikumiem par pensionāriem, kas pensionējās un darba stāžu uzkrāja padomju laikos, kādēļ neiekļāvās pensiju sistēmā, ko ieviesa pēc neatkarības atgūšanas. Latvijā lielākā daļa pensionāru saņem pensiju, kas ir zemāka par oficiāli noteikto iztikas minimumu valstī.

«Iespējams, ka strīpu nevar novilkt, tā novelkas tad, kad apskatāmies uz to, ar kādu naudu šīs saistības tika pārņemtas. Nenāca līdzi neviens lats pie varas maiņas. Nenāca līdzi neviens lats sociālajā budžetā. Atcerēsimies tos laikus, kad visiem bija vienādas 15 latu pensijas. Neko citu es netaisos teikt, tikai to, ka cilvēkiem, kas ir pensionāri, ir ārkārtīgi sarežģīti saprast, kādēļ viņu pensija tik vienkārši nav palielināma. Varam komentēt anonīmajā interneta telpā, cik gribam, bet tā ir skaudrā realitāte,» uz kritiku atbild ministre.

Viņķele uzsvēra, ka esot jāsaprot, ka uzkrājums cilvēkiem no padomju laika darba gadiem esot «virtuāls».

«Saprotu, ka viņi pie tā nav vainīgi, to es arī mēģinu pateikt. Ir ļoti grūti saprast, kāpēc tiem, kas ir strādājuši visu mūžu, pensijas ir tik relatīvi nelielas. Ļoti labi apzinos, ka tā ir katra cilvēka individuālā sāpe. Mēģinu pateikt, ka vienīgais veids, kā pensijas palielināt, ja mēs neatsakāmies no apdrošināšanā balstītas sistēmas, kopumā tautsaimniecības attīstība, lielāka naudas masa sociālajā budžetā, lielāka stabilitāte un pensiju palielināt caur indeksāciju. Cita ceļa nav. Neko citu es neesmu mēģinājusi pateikt,» pastāstīja ministre.

Intervijā žurnālā «Playboy» Viņķele saka: «Viņi, kas nāk no padomju laikiem, saka, ka ir maksājuši nodokļus, strādādami rūpnīcās (padomju laikā gan nebija tāda jēdziena kā nodokļu maksāšana), un pārmet, ka viņu stāžs ir liels, bet pensija niecīga, to valsti viņi ir būvējuši un tā nemaz nav atšķirīga no šodienas Latvijas. Skarbā patiesība diemžēl ir tā, ka tās ir divas dažādas pasaules un viņu devumu citai valstij nevar adekvāti novērtēt šeit, un visas tās pensijas, ko maksā atjaunotā Latvijas valsts, faktiski nāk no naudas, ko šie cilvēki nav radījuši.»

Latvijā ir izveidota triju līmeņu pensiju sistēma. Pirmā līmeņa pensijas maksā tagadējiem pensionāriem no budžetā iekasētajiem sociālajiem maksājumiem. Otrais jeb fondēto pensiju līmenis paredz, ka daļa no strādājošo sociālajām iemaksām tiek ieguldīta finanšu sektorā. Savukārt trešajā līmenī darbojas privātie pensiju fondi, kuros līdzekļus var iemaksāt brīvprātīgi.

Komentāri (1276)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu