52,4% rīdzinieku apmierināti ar iespējām pārvietoties ar velosipēdu Rīgā (26)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Nedaudz vairāk kā puse no aptaujātajiem rīdziniekiem apmierināti ar iespējām pārvietoties ar velosipēdu Rīgā, liecina Rīgas domes veiktā aptauja par iedzīvotāju apmierinātību ar pašvaldības darbu.

No aptaujātajiem iedzīvotājiem 8% pauduši, ka ir ļoti apmierināti, bet 44,4% - drīzāk apmierināti ar velobraukšanas iespējām galvaspilsētā.

Tomēr samērā liela daļa pauduši pretēju viedokli - 32,7% atzinuši, ka ir drīzāk neapmierināti, 9,8% - ļoti neapmierināti ar iespējām pārvietoties ar velosipēdu Rīgā.

Riteņbraucēji pauduši atzinīgu viedokli par esošo veloceliņu kvalitāti - ar to ļoti apmierināti ir 10,2% aptaujāto rīdzinieku, drīzāk apmierināti - 51,6%, tomēr ceturtā daļa jeb 26,2% iedzīvotāju pauduši, ka ar to kvalitāti ir drīzāk neapmierināti, bet 5,4% - ļoti neapmierināti.

Rīdziniekiem joprojām populārākais pārvietošanās veids ir sabiedriskais transports, kuru vismaz trīs reizes nedēļā izmanto 62% iedzīvotāju, 30% pārvietojas ar vieglo automašīnu, bet 8% rīdzinieku ikdienas transportlīdzeklis ir velosipēds. Aptuveni trešdaļa jeb 30% izmanto velosipēdu izklaidei un lietišķiem mērķiem, tomēr tendences liecina, ka velosipēds no izklaides inventāra kļūst par ikdienas transporta līdzekli - saskaņā ar Rīgas domes pētījumu ik gadu velobraucēju skaits Rīgā pieaug par 7%. Ikdienā 70% braucienu saistīti ar skolu, darbu, mājām.

«Gandrīz katrs trešais iedzīvotājs velosipēdu izmanto kā pārvietošanās līdzekli pilsētā, tāpēc tēma par velosatiksmes veicināšanu un infrastruktūras uzlabošanu ir patiešām aktuāla, un Rīgas un citu pilsētu pašvaldībām ir jādara viss nepieciešamais, lai radītu drošu, pārdomātu un ērtu veloinfrastruktūru, kas spētu uzņemt pieaugošo velobraucēju skaitu,» šodien Rātsnamā notiekošās velokonferences atklāšanā uzsvēra Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Vadims Baraņņiks (SC).

Rīgas domes Satiksmes departamenta speciālisti uzsver, ka Rīgā ir lieliskas velosatiksmes attīstības iespējas - pilsēta ir kompakta, ikdienas velosipēdisti visbiežāk veic distances līdz 5 kilometru garumam un galvenie velomaršruti iekļaujas 8 kilometru robežā. Rīga ir līdzena pilsēta, tāpēc tā ir piemērota riteņbraukšanai, turklāt aptuveni 100 000 galvaspilsētas iedzīvotāju ir studenti, tāpēc kvalitatīva veloinfrastruktūra ir pamatnosacījums harmoniskai satiksmes attīstībai.

Kā ziņots, Rātsnamā šodien notiek velosatiksmes attīstībai veltīta konference «Velosipēdists pilsētvidē», kuras mērķis ir veicināt informācijas un pieredzes apmaiņu starp velosatiksmes attīstības veicināšanā iesaistītajām Latvijas pašvaldībām.

Konferencē ar ziņojumiem par veiksmīgākajiem risinājumiem un pieredzi veloinfrastruktūras izveidē dalīsies gan Rīgas, gan vairāku Latvijas pilsētu speciālisti, kā arī velosipēdistu nevalstisko organizāciju pārstāvji. Tās gaitā notiks vispusīgas diskusijas par veloinfrastruktūras plānošanu, kā arī tiks piešķirti ikgadējie apliecinājumi «Draudzīgs velosipēdistam», ko šogad izpelnījušies vairāk nekā 30 uzņēmumi, iestādes, pašvaldības.

Īsi pirms konferences sākuma Rātsnama vestibilā tiks atklāta vienas dienas izstāde, kuras mērķis ir iepazīstināt konferences dalībniekus un Rātsnama apmeklētājus ar Latvijā ražoto velosipēdu un to piederumu klāstu. Izstādē piedalīsies tādi ražotāji un pakalpojumu sniedzēji kā «Erenpreiss», «Spārīte», «Latvis», «Dipdap», «Monster park», «Bent», «Tour de rain» un citi.

Konferenci «Velosipēdists pilsētvidē» organizē Rīgas domes Satiksmes departaments sadarbībā ar Latvijas Riteņbraucēju apvienību Eiropas Savienības līdzfinansēta velosatiksmi veicinoša projekta CARMA gaitā. Konferenci vadīs Viesturs Silenieks un Romāns Meļņiks.

Komentāri (26)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu