Ģimenes ārsti oficiāli prasa Circenes demisiju (62)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Lita Krone/LETA

Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) šodien nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V), tiesībsargam Jurim Jansonam un veselības ministrei Ingrīdai Circenei (V), kurā prasa ministres demisiju, pamato savu lēmumu un vienlaikus lūdz Veselības ministrijai (VM) ņemt vērā iesniegtos iebildumus plānotajiem Ministru kabineta noteikumu grozījumiem, kas regulē arī ģimenes ārstu darbu.

«Veselības ministrei Ingrīdai Circenei pēc vairāk nekā gada atrašanās ministres amatā joprojām trūkst reālajai situācijai atbilstošas primārās veselības aprūpes attīstības stratēģijas. Veselības ministres realizētā veselības politika ir sabiedrībai bīstama un primāro veselības aprūpi degradējoša, tāpēc prasām ministres demisiju,» teikts LĢĀA vēstulē.

Asociācija uzsver, ka pretēji veselības ministres teiktajam, 22.novembra tikšanās laikā, lai pārrunātu plānotās izmaiņas ģimenes ārstu darbā, vienošanās par būtiskākajiem jautājumiem netika panākta.

LĢĀA norāda, ka otrās māsas vai ārsta palīga darba samaksa tiek finansēta jau kopš 2010.gada. Tomēr VM joprojām ignorējot faktu, ka papildu darbinieka pieņemšana nozīmē arī darba vietas, telpas, rīkus, saimnieciskos un administratīvos izdevumus.

Tāpat asociācija uzsver, ka nav patiess veselības ministres apgalvojums, ka par mājas vizītēm pēc neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes izsaukuma tiks maksāts, jo Noteikumu grozījumi neparedz samaksu ne ārstam, ne māsai.

Pievēršoties jaunizstrādātajiem ģimenes ārstu darbības novērtēšanai kritērijiem, LĢĀA norāda, ka jau 28.augusta atzinumā esot vērsusi uzmanību, ka izstrādāto kritēriju novērtēšanas robežvērtības ir augstākas nekā starptautisko ekspertu piedāvātās, un lūgusi noteikt zemākas robežvērtības, tās paaugstinot pakāpeniski.

«Ministresprāt, visas problēmas veselības aprūpē var atrisināt ar otrās māsas vai ārsta palīga darba samaksas finansēšanu, obligāto kvalitātes kritēriju paplašināšanu un sasniedzamo robežvērtību būtisku paaugstināšanu, kā arī pienākumu visu dokumentēt, tai skaitā arī telefoniski sniegtus norādījumus par pacienta aprūpi,» teikts LĢĀA vēstulē.

Neskatoties uz asociācijas iebildumiem, VM uzstāj uz kritēriju obligātumu un sasniedzamo robežvērtību noteikšanu par vismaz 10% augstāku nekā tā ir šobrīd, esošā finansējuma ietvaros, vēstulē norāda asociācija prezidents Pauls Princis. LĢĀA aprēķinājusi, ka tādējādi ģimenes ārstu izpildījums kvalitātes kritērijiem nākamā gada laikā būs jāuzlabo par 15% līdz 40%. «Tas veicinās pārmērīgu koncentrēšanos uz noteiktu slimību kontroles rādītāju izpildi, nevis uz katra pacienta veselības problēmu risināšanu,» uzskata asociācija.

Noteikumu grozījumi arī paredz, ka kritēriju nesasniegšanas gadījumā ģimenes ārstu prakšu ienākumi samazināsies, jo kvalitātei plānots nodalīt 9% no ģimenes ārstu pamatmaksājuma jeb kapitācijas naudas. LĢĀA kategoriski iebilst pret šādu ieceri.

Kā ziņots, LĢĀA piektdien biedru pilnsapulcē nolēma prasīt veselības ministres demisiju, jo nepiekrīt plānotajām izmaiņām, kas paredz noteikt jaunus uzdevumus, nepiešķirot papildu finansējumu.

Šīs nedēļas sākumā Circene intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Labrīt, Latvija» gan teica, ka ģimenes ārstiem netiek uzliktas jaunas funkcijas.

Ministre uzsvēra, ka arī līdz šim visi ģimenes ārstiem izvirzītie kritēriji bijuši ģimenes ārstu darba aprakstos par veicamajiem darbiem. Tomēr patlaban tie ir pildāmi brīvprātīgi, un vien 10% ārstu izvēlējušies pildīt šos kritērijus. Kā uzskata Circene, tādējādi tiek diskriminēti pārējo ģimenes ārstu pacienti.

Komentējot ģimenes ārstu pausto viedokli, ka kritēriju izpildei nepieciešams papildu finansējums, Circene atbildēja: «Kurš medicīnā negrib lielāku finansējumu?!»

Grozījumu projekts tika izsludināts valsts sekretāru sanāksmē 15.novembrī. Tā saskaņošanu plānots noslēgt šonedēļ un tālāk projekts tiks virzīts uz Ministru kabineta komitejas sēdi, informēja VM preses sekretārs Oskars Šneiders.

Komentāri (62)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu