Circene: Ārsti iestājas pret pacientu (35)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Lita Krone/LETA

Tie ģimenes ārsti, kuri piedalīsies Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) akcijā, trīs dienas neapmeklējot darbu, apzināti iestāsies pret pacientu, uzskata veselības ministre Ingrīda Circene (V).

Veselības ministre uzsver, ka ir darīts viss iespējamais, lai meklētu kompromisu, un Veselības ministrija (VM) ir piekāpusies ļoti daudzos jautājumos. Vienlaikus to ģimenes ārstu labad, kuri izvēlēsies neatbalstīt akciju, Circene aicina iedzīvotājus atcerēties, ka LĢĀA nepārstāv visus Latvijas ģimenes ārstus.

Kā aģentūrai LETA skaidroja VM pārstāvis Oskars Šneiders, VM šodienas valdības sēdē piekāpusies LĢĀA prasībām, paredzot trīs mēnešu pārejas periodu prasībai vienas darba dienas laikā sazināties ar pacientu, kurš izsaucis Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigādi, bet nav aizvests uz slimnīcu.

Tāpat, ņemot vērā ģimenes ārstu iebildumus, māsai vai ārsta palīgam vairs netiek prasīta atsevišķa darba telpa.

Uz gadu atlikta arī obligātā prasība par otrās māsas iesaistīšanu ģimenes ārsta komandā lielajās praksēs ar reģistrēto pacientu skaitu virs 1800.

Tāpat paredzēts, ka ģimenes ārstu darba kvalitātes sistēma tiks vērtēta pēc pusgada un tiks meklētas iespējas nākotnē palielināt finansējumu par darba kvalitātes kritēriju izpildi.

VM piekritusi arī prasībai palielināt procentu slieksni - no 10% uz 20% - ģimenes ārsta nosūtītajiem laboratoriskajiem izmeklējumiem, kurus pārpildot Veselības inspekcija izlases kārtībā veiktu pārbaudi par ģimenes ārsta nozīmēto izmeklējumu pamatotību.

Tikmēr LĢĀA prezidents Pauls Princis, kas arī piedalījās valdības sēdē, uzstāj, ka «pa lielam» viņu iebildumi neesot ņemti vērā, un ir izsludinājis akciju, aicinot visus Latvijas ģimenes ārstus no rītdienas doties trīs dienas ilgā «atpūtā» jeb trīs dienas neiet uz darbu.

Kā ziņots, ģimenes ārstu galvenais iebildums bija «kvalitātes naudas» sasaistīšana ar ģimenes ārstu pamatmaksājumu jeb kapitācijas naudu, kā arī kvalitātes kritēriju noteikšana par obligātiem.

Neskatoties uz šiem iebildumiem, valdība šodien atbalstīja VM ieceres, nosakot, ka reizi gadā tiks aprēķināta un izmaksāta gada kvalitātes nauda, kurai paredzēti 9% no kapitācijas naudas. «Veselības ministrija uzskata, ka, ņemot vērā, ka budžets 2013.gadam ir apstiprināts, nav iespējams piešķirt papildu finansējumu kvalitātes sistēmai 2013.gadam. Par kritērijiem esam vienojušies, tie ir pamatoti, aktuāli un izpildāmi. Ģimenes ārstu kopējie ieņēmumi no valsts puses tiek nodrošināti ne mazāk kā 2012.gadā,» teikts VM ziņojumā.

Komentāri (35)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu