Nepietiekama skolēnu skaita dēļ 25 Rīgas skolām jāizstrādā attīstības plāni (13)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Ņemot vērā aktuālo skolēnu skaita samazinājuma problēmu Rīgas pašvaldības skolās, 25 izglītības iestādēm līdz šā gada 30.decembrim būs jāizstrādā turpmākās darbības un attīstības priekšlikumi, informēja  Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments.

Departamenta pārstāve Indra Vilde gan norādīja, ka skolām šis nav jaunums - ievērojot optimizācijas pamatnostādnēs ietvertos principus par pamatizglītības pieejamības nodrošināšanu un kvalitatīvas vispārējās vidējās izglītības ieguves iespēju nodrošināšanu, jau pērn apzinātas vidusskolas, kurās pēdējo piecu mācību gadu laikā kopējais skolēnu skaits samazinājies vairāk par 25% vai kuru kopējais skolēnu skaits ir mazāks par 400. Savukārt Izglītības, kultūras un sporta komitejas sēdē lēmums par plāna skolu tīkla plāna izstrādi pieņemts jau 2011.gada sākumā.

Pašreizējā statistika apliecina, ka turpmākajos gados paredzama būtiska skolēnu skaita samazināšanās tieši vidusskolas klasēs, tāpēc ir nepieciešams lemt par Rīgas vidusskolu turpmākās darbības un attīstības iespējām. Līdz šā gada beigām iecerēts pabeigt darbu pie skolu tīkla plāna pa mikrorajoniem, ņemot vērā pamatizglītības pieejamību, transporta plūsmas, ēku tehnisko stāvokli.

Departaments uzsver, ka šogad nevienai skolai reorganizācija vai slēgšana nedraud.

«Analizējot 2012./2013.mācību gada pieredzi ar 10.klases komplektēšanu pilsētas pašvaldības skolās, kā arī ņemot vērā skolēnu skaitu pašreizējās 9.klasēs gan katrā skolā atsevišķi, gan Rīgā kopumā, jāsecina, ka Rīgas pilsētas pašvaldības skolu tīkla pilnveides plāna pamatprincipi savu aktualitāti ir saglabājuši. Proti, atbalstīt vidusskolu pārveidi par pamatskolu būtiska skolēnu skaita samazinājuma gadījumos, ievērojot centralizēto eksāmenu rezultātus un pieejamības principu,» skaidroja departamenta speciāliste.

Gadījumos, ja kādai skolai pēdējo divu gadu laikā nav izdevies nokomplektēt 10. klasi, visticamāk, tiks lemts par skolas nosaukuma maiņu saglabājot juridisko statusu - pamatskola -, taču tādos gadījumos to nevarot uzskatīt ne par skolas reorganizāciju, ne likvidāciju.

Lai sekmētu sabiedrības līdzdalības nodrošināšanu pašvaldības darbībā, plānots uzzināt jauniešu viedokli par skolu attīstības iespējām un perspektīvām un kā vienu no jautājumiem iekļaut Rīgas Skolēnu domes līderu konferences darba kārtībā.

Pirms diviem gadiem izveidotajā skolu sarakstā, kurām līdz šā gada beigām jāizstrādā priekšlikumi turpmākajai darbībai, iekļauta Rīgas 19.vidusskola, Rīgas 41.vidusskola, Rīgas 69.vidusskola, Rīgas Daugavgrīvas vidusskola, Iļģuciema vidusskola, Rīgas 53.vidusskola, Rīgas 47.vidusskola, Rīgas 61.vidusskola, Rīgas Šampētera vidusskola, Rīgas 94.vidusskola, Rīgas 32.vidusskola, Rīgas 62.vidusskola, Kārļa Videnieka Rīgas 77.vidusskola, Rīgas 93.vidusskola, Rīgas Krievu vidusskola, Rīgas Kristīgā vidusskola, Rīgas Sergeja Žoltoka vidusskola, Rīgas 85.vidusskola, Rīgas Herdera vidusskola, Rīgas Ezerkrastu vidusskola, Rīgas 28.vidusskola, Rīgas 29.vidusskola, Rīgas 37.vidusskola un Rīgas 46.vidusskola, kā arī Rīgas Jāņa Poruka vidusskola.

LETA jau ziņoja, ka saskaņā ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta apkopoto informāciju skolēnu skaita dinamika Rīgas skolās turpina samazināties, 2012./2013.mācību gadā skolas gaitas uzsāka aptuveni 65 190 skolēni, salīdzinājumā ar 65 762 skolēniem 2011./2012.mācību gadā un 67 975 skolēniem 2010./2011.mācību gadā.

Šogad manāma neliela pozitīva tendence pirmklasnieku vidū - šogad mācības 1.klasē uzsāka aptuveni 6000 skolēnu, kas ir par gandrīz 100 bērniem vairāk nekā pērn, kad skolas gaitas uzsāka 5913 skolēni.

Kā ziņots, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta iekšējie noteikumi paredz, ka 10.klases atvēršanai nepieciešamais pretendentu skaits, lai nodrošinātu optimālu mācību procesu un skolotāju atalgojumu, ir 25 skolēni. Apkopojot Valsts izglītības informācijas sistēmā reģistrēto pretendentu skaitu uz Rīgas pašvaldības skolu 10.klasēm 2012./2013.mācību gadā, departamenta speciālisti konstatējuši, ka vairākās skolās pretendentu skaits ir nepietiekams.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu