Krūmiņa: Revīzija Rīgas brīvostas pārvaldē būs pēdējā laika skaļākais gadījums (118)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Edijs Pālens/LETA

Valsts kontroliere Elita Krūmiņa uzskata, ka Rīgas brīvostas pārvaldes vadības rīcības izvērtējumam, atšķirībā no izmeklētājiem, no valsts pārvaldes puses vajadzētu būt diezgan ātri.

Valsts kontrole savu iespēju robežās atbalstīšot prokuratūru, lai tā veiktu izmeklēšanu. Taču, pēc Krūmiņas domām, arī katram sabiedrības loceklim ir iespēja pasekot, kas notiek. «Prokuratūrā izmeklēšana nenotiek tik ātri, bet reakcijai no ministriju vadības vajadzētu sekot diezgan ātri,» sarunā ar aģentūru LETA sacīja valsts kontroliere.

Viņasprāt, valsts kontroles revīzijas ziņojumā ir identificēti ļoti būtiski pārkāpumi, tāpēc ministriju un Rīgas pašvaldības vadībai ir jāizvērtē, vai RBP valde ir darbojusies profesionāli un atbilstoši. Savukārt par to, vai kāds būtu krimināli jāsoda, Krūmiņa nevēlējās paust savu nostāju, norādot, ka tas ir jāvērtē tiesībsargājošajām iestādēm. «Pirms prokuratūras un tiesas es neņemos nosaukt konkrētus cilvēkus un viņu vainas pakāpi,» sacīja Krūmiņa. Tomēr viņa uzsvēra, ka atklātie pārkāpumi arī finansiālā ziņā ir ļoti būtiski, un neuzskata, ka Latvija ir tik bagāta valsts, lai varētu atļauties, ka šeit tiek pieļauti tādi pārkāpumi.

Pēc Krūmiņas domām, revīzija RBP būs pēdējā laika skaļākais gadījums. Un viņa, vadot savu revīzijas departamentu, neatceras līdzīgus gadījumus. «Vadot revīzijas departamentu, kur bija labklājības un veselības jomas, šis gadījums pārspēj visus tos konstatētos faktus, ko Valsts kontrole ir konstatējusi saistībā ar manu līdz šim vadīto departamentu,» viņa noteica.

Jau ziņots, ka atbilstoši revīzijas secinājumiem Rīgas brīvostas pārvalde ar normatīvo aktu pārkāpumu neatbilstošas un nesaimnieciskas rīcības dēļ veikusi darījumus, radījusi zaudējumus vai nepamatoti rīkojusies ar finanšu līdzekļiem, kopsummā par vairāk nekā 41 miljonu latu.

Revīzijas secinājumi gan neaprobežojas tikai ar attīstības projektiem, flotes izveidošanu un nomas līgumu termiņiem. Valsts kontrole norāda, ka Rīgas brīvostas pārvaldes finanšu līdzekļi 595 000 latu apmērā nelikumīgi tērēti gan darba samaksas noteikumiem neatbilstošām prēmijām, dāvanām un veselības apdrošināšanai valdes locekļiem, gan kļūdaini aprēķinātiem pabalstiem, atvaļinājuma naudai un darba nespējas lapas naudai.

Secināts, ka finanšu līdzekļu izšķērdēšanas novēršanas noteikumiem neatbilstošiem ziedojumiem pārvalde ir izlietojusi 145 000 latu. Apmierinot fizisku un juridisku personu lūgumus par finansiālu atbalstu, ir izlietoti 745 000 latu, noformējot šo atbalstu kā reklāmas pakalpojumu pirkšanu, lai gan šādu pakalpojumu pirkšana nebija plānota, to tāmes netika saskaņotas, un iespējamā ietekme uz ostas pakalpojumu pieprasījuma veicināšanu un kravu apgrozījuma palielināšanos nav vērtēta.

Nelietderīgu lēmumu rezultātā un darbiniekiem nolaidīgi pildot savus pienākumus, ir radīti zaudējumi vismaz 403 000 latu apmērā, secina VK. Naudas līdzekļi ir izlietoti ledlauža «Varma» kapitālajam remontam 354 000 latu apmērā, neieguldot tos kuģa īpašnieka pamatkapitālā, SIA «Rīgas brīvostas flote» piederošie velkoņi bez atlīdzības nodrošināti ar apkalpi, izlietojot darba samaksai 48 000 latu, kā arī samaksāta Valsts ieņēmumu dienestā noteiktā soda nauda 1032 latu apmērā par neieskaitīto iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Revīzija veikta par 2009.-2011.gadu. Rīgas brīvostas pārvaldei sniegti vairāk nekā 20 ieteikumi efektīvākai un atklātākai līdzekļu izmantošanai, kā arī vienlīdzīgai un taisnīgai attieksmei pret komersantiem.

Komentāri (118)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu